Borászok, színészek, közgazdászok üzentek a járvány miatt a Z generációnak

Borászok, színészek, közgazdászok üzentek a járvány miatt a Z generációnak

Régi Boeing 727-es repülőgép (Forrás: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felhívással fordult a 70 év körüli értelmiségi generáció néhány tagja a társadalomhoz. Azt üzenik a „Z generációnak”, hogy a koronavírus-járvány és a klímavédelem nem egymással szemben álló fogalmak, hanem valójában a járványügy és a klímavédelem számára is ugyanaz az ellenfél, és csak közös megoldás létezik.

Azt írják, hogy a távolsági szállítás és a világméretű tömegturizmus a levegő szennyezésével közvetlenül hozzájárul a klíma melegedéséhez, másrészt terjeszti a világon felbukkanó új kórokozókat. A kialakuló klímaváltozás melegágya az újabb és újabb járványoknak. Ezért azt szorgalmazzák, hogy a megoldáshoz a távolsági fuvarozás és idegenforgalom társadalmi költségeit – a felmelegedését, a járványét és a gazdasági visszaesését is – világszerte adóként rá kell terhelni az érintett ágazatokra. – Az ilyen módon megváltozó árviszonyok új fogyasztási, utazási preferenciákat teremthetnek anélkül, hogy a szabadságjogokat csorbítanák. Újra felfedezhetjük a hozzánk közeli úti célokat. Rövidebb szállítási útvonalakra kényszerülhetnek a globális vállalatok és adóikból források keletkeznek a klíma- és a járványügy céljaira – fogalmaznak.

– A világgazdaság repülőgép. Ha megáll, leesik. Most a világjárvány földre kényszerítette. Kegyelmi pillanat van, lehet új irányokat kijelölni. Ezért a szellemi bezárkózás helyett, együtt kell harcolni az emberiség közös céljaiért és akkor a koronavírus-járvány okozta bénultság elmúltával is, részben megmaradhatnak a ma még ideiglenesnek tekinthető, csökkent gyakoriságú távolsági szállítás és utazgatás, eredményükként a kedvezően alacsony légszennyezési adatok, és egyetlen járvány sem fog hetek alatt végigszáguldani a világon, emberek tömegeit fenyegetve és elszegényítve százmilliókat – olvasható a csopaki Jásdi Pince megjelent felhívásban.

Az aláírók:
Haumann Péter – Nemzet Színésze, Kossuth-díjas
Haumann Ágnes gyártásvezető
Szathmáry Eörs evolúció biológus, akadémikus, Széchenyi-díjas
Trokán Péter színész, érdemes művész, Jászai Mari-díjas
Szathmáry Zsolt, építész, euromérnök, UNCHS-Habitat ENSZ-szakértő
Jásdi Mari közgazdász, ügyvezető
Jásdi István közgazdász, a 2017-es év „Borászok Borásza”