Csaknem 600 milliárdnyi támogatást kaptak eddig az akkugyárak a kormánytól

Csaknem 600 milliárdnyi támogatást kaptak eddig az akkugyárak a kormánytól

A tervezett akkumulátorgyár ellen tüntettek Debrecenben 2023. január 28-án (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

586 milliárd forintnyi állami támogatást kaptak vagy kapnak eddig a Magyarországon épülő akkumulátorgyárak, illetve az iparhoz kapcsolódó beruházások – ezt a 24.hu szedte össze. Jelezték ugyanakkor, hogy akadnak olyan projektek, amelyeknél uniós jóváhagyás is kell, például az ácsi katódgyárnál. Ráadásul nemcsak direkt támogatásként jöhet a beruházást megkönnyítő kormányzati hátszél, hanem például abban a formában, hogy állami pénzen építik ki vagy fejlesztik az infrastruktúrát, mint ahogy megtörtént a gödi Samsungnál, vagy ahogy tervezik a debreceni BMW-gyár területén létesülő akkumulátor-összeszerelő üzemnél, ahol a költségek mintegy 40 százalékát a magyar kormány fizetné.

A portál igyekezett összeszedni az elmúlt időszakban hazánkba érkezett vagy tervezett üzemeket és 44-et talált, összesen 7170 milliárd forint értékben. Ez több, mint amennyi pénz (6860 milliárd forint) tavaly befolyt a költségvetés legfontosabb bevételi pillérét jelentő általános forgalmi adóból.

A beruházások elméletileg mintegy 20 ezer munkahelyet teremtettek, illetve teremthetnek, az azonban nem ismert, hogy ez hány magyar munkavállalót és hány vendégmunkást jelenthet.

 

Címkék: akkugyár