Ezek a cégek is készülhetnek a különadóra: új részleteket árult el a kormány

Ezek a cégek is készülhetnek a különadóra: új részleteket árult el a kormány

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tranzakciós illeték felső határát megemelik, és nemcsak a bankok, hanem más pénzügyi szolgáltatók is az új különadó hatálya alá tartoznak majd - árulta el az InfoRádió műsorában Nagy Márton miniszter.

A hvg.hu által szemlézett beszélgetés során Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elmondta: a lízingcégekre, faktoringcégekre, hitelgaranciát nyújtó vállalatokra is érvényesek lesznek a különadó szabályai. A bankoknál a nettó kamateredmény lesz az adó alapja, a biztosítási szektorban pedig a díjbevétel.

Fontos változás jön a tranzakciós illetéknél is, ennek a felső határát tranzakciónként 10 ezer forintra emelik a mostani 6 ezer forintról. Emellett kiterjesztik majdnem minden értékpapír vételére és eladására is, kivételt a Magyar Államkincstár és a Magyar Posta tranzakciói jelentenek csak. Nagy Márton megismételte, hogy a „mostani tudásunk szerint” két évre vetik ki ezeket a különadókat.