Greenpeace: 2026-tól el kell kezdeni a szennyező járművek korlátozását

Greenpeace: 2026-tól el kell kezdeni a szennyező járművek korlátozását

Elektromos autót töltenek Birmingham központjában (Fotó: Andrew Roberts/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

45 ezren csatlakoztak a Greenpeace petíciójához, amelyben azt kérik Karácsony Gergelytől, hogy 2026-ra hozza előre a a szennyező járművek fokozatos korlátozását a fővárosban. Korábban ugyanis a főpolgármester erre 2030-at jelölte meg – derül ki az Atv riportjából.

A hírtévé a budapesti felújítások – Lánchíd, Blaha Lujza tér, 3-as metró, pesti alsó rakpart, stb. – kapcsán, és az ezek miatt kialakult közlekedési nehézségek, dugók témájáról készített anyagot. Ebben idézték a Greenpeace-t, amely mind fővárosi, mind kormányzati szinten konkrét és érdemi levegőtisztasági intézkedéseket vár. Petíciójukat 2021 júliusára már közel 45 ezer ember írta alá.

– Azt kérjük, hogy 2026-ig kezdjék el Budapest területéről a szennyező járműveket valamilyen módon kiszorítani, illetve fejlesszék a fenntartható közlekedési módokat. Hogyha nincs kijelölve egy céldátum, akkor az emberek továbbra is veszik, vásárolják ezeket a Nyugat-Európából kiszoruló régi, szennyező járműveket és tovább fog nőni a légszennyezettség – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

Karácsony Gergely azt mondta: még az idén szeretné ezt az ügyet a Fővárosi Közgyűlés elé vinni.

A napokban egyébként az Európai Bizottság is jelezte, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésre vonatkozó új stratégiájuk értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű autók értékesítését, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie.