Helyreigazította az iparkamara elnökét az Oktatási Hivatal

Helyreigazította az iparkamara elnökét az Oktatási Hivatal

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszédet mond a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem igaz, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) engedélye nélkül nem lehet új egyetemi szakot indítani – írta a Népszavának küldött válaszában az Oktatási Hivatalnál (OH). A lap Parragh László kamarai elnök múlt heti, a Magyar Nemzet néven megjelenő lapnak adott interjújában tett kijelentésére kérdezett rá, amely szerint az MKIK engedélye nélkül nem lehet új egyetemi szakot indítani.

Kíváncsiak voltak arra, hogy ezt pontosan milyen jogszabály írja elő. Az OH válaszból pedig az derült ki, hogy semmilyen. A hivatal tájékoztatása szerint csak a felsőoktatási szakképzések indításánál kell mellékelni – több minden más mellett – a szakmailag illetékes kamara támogató véleményét.

Emellett – ahogy azt Stumpf István is említette a Telexnek adott keddi interjújában – az iparkamarának van egy képviselője a Felsőoktatási Tervezési Testületben is, ám a testület szintén csak véleményezi, nem pedig engedélyezi egy-egy szak indítását. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság húsztagú plénumába is egy tagot delegál az MKIK – vagyis a kamara itt sem egymaga hozhat döntést egyetemi szakokról.

Parragh Lászlónak egyébként nem ez az egyetlen vitát keltő kijelentése volt mostanság. A MKIK-elnök az éves kamarai tagdíj esetleges elengedése kapcsán nemrég azt is mondta: akinek nincs ötezer forintja arra, az ne is vállakozzon. Kijelentéséért utóbb elnézést kért, ám azt megismételte: ötezer forint kifizetése egy vállalkozás számára egy esztendő alatt nem lehet akkora tétel, ami nem kigazdálkodható.

Közben Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András levélben fordult Parragh Lászlóhoz, amelyben többek között arról írt, szimbolikus és fontos lenne, hogy a kamara immár ne csak javaslatokat tegyenek.