Idejében menekítették ki pénzüket Matolcsy fiai a rokonuk bankjából

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemcsak Matolcsy Ádám, de Matolcsy Máté cégei is még idejében váltottak a nem sokra rá bedőlő NHB Bankról a Gránit Bankra – közölte a 24.hu. Pedig ekkor még hivatalosan nem lehetett tudni, hogy gond lenne a számlavezetőjükkel.

Matolcsy Ádám érdekeltsége, a Balaton Bútor Kft. épp két héttel azelőtt ment át a Gránithoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank eljárt az NHB Bankkal szemben. Ezt követően a Matolcsy György unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz kötött NHB az összeomlás szélére került, a jegybank pedig decemberben hétmillió forintban korlátozta az egy számláról felvehető összeget, valamint felügyeleti biztosokat rendelt ki.

Nemcsak Matolcsy Ádám, de Matolcsy Máté is ekkor lépett, december elején kimenekítve cégét, a Mém Műhely Kft.-t a pénzintézettől.

Márciusban aztán megindult a végelszámolás az NHB Bankkal szemben, az ügyfeleket pedig a betétbiztosítási alap fogja kártalanítani 32 millió forintig. Matolcsy Ádám milliárdos forgalmú vállalkozása így hatalmas bajba került volna, ha benn hagyja a pénzét.

Így dőlt be Matolcsy unokatestvérének egykori sikerbankja | Magyar Hang

A 24 szerint Matolcsy Máté nagyon hasonló választ adott arra a kérdésre, hogy miért váltott nem sokkal az NHB bedőlése előtt, mint testvére. „Szükségünk volt új bankszámlára és több ajánlatból ennek a banknak az ajánlatát fogadtuk el, mert ez jelentette számunkra a legjobb konstrukciót. Semmilyen összefüggésben nincs ez a döntés az NHB Bank akkori és jelenlegi piaci helyzetével” – jelentette ki Matolcsy Máté.

Pedig a Matolcsy-gyerekek cégei 2017-ben még az NHB Banktól vettek fel hitelt, hozzájutva egy-egy értékes villához a Rózsadomb szélén. Ádám cége, a Magyar Stratégiai Zrt. nagyjából 320-330 millióért vásárolta meg azt az ingatlant, amit eredetileg 430 millióért hirdettek. Matolcsy György tavaly elismerte azt is, hogy feleségével alkalomszerűen használják a luxusvilla egy részét. Matolcsy Máté pedig a Mém Műhely Kft.-n keresztül 140 millióért vett meg egy villát, amiben a 179 négyzetméteres lakórészen felül van wellness részleg, biliárdterem és háromállásos garázs is. A Mém Műhelynek egyébként az elmúlt években 7 millió körül volt a forgalma, mígnem aztán 2018-ban 123 millióra nőtt az árbevétel. Eközben a korábbi években és tavaly is három alkalmazottak működött a cég. Matolcsy Máté elmondása szerint a cég leginkább társadalomtudományi kérdésekkel foglalkozik, de több területen is otthon van a gazdasági, a a telekommunikációs és az ipari szektort is beleértve.

A 140 milliós villához 90 millió forint hitelt vett fel Matolcsy Máté cége, ennek nagy részét pedig tavaly előtörlesztette.