Kiderítettük a 2024-es otthonfelújítási támogatás feltételeit (x)

Kiderítettük a 2024-es otthonfelújítási támogatás feltételeit (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A felújítás idén is fontos alapot ad a támogatások megítélésének listáján. Így 2024-ben és 2025-ben is van lehetőség arra, hogy ezt a támogatási formát megpályázhassuk.

Az viszont nem mindegy, hogy mióta áll a tulajdonunkban a felújítandó ingatlan, és az sem, hogy mire költenénk el ezt az összeget. Rengeteg feltétel és megkötés áll a támogatás mögött, amit nem teljesítve súlyos következményekkel számolhatunk.

Ebben a cikkben azzal foglalkozunk, hogy a támogatást ki veheti igénybe és mire lehet elkölteni a pénzt. Emellett pedig segítünk abban is, hogy hol nyújtható be a kérelem.

Ki jogosult a támogatásra?

Sokak számára még nem teljesen egyértelmű, hogy az otthonfelújítási támogatás 2024 és 2025 között kinek segíthet a pénzügyeket illetően. Komoly feltételeknek kell megfelelniük a pályázóknak, hogy sikeres legyen az elbírálás.

Az egyik kikötés, hogy 2024. május 1. óta már az érintett ingatlanban kell élnünk. Az életvitelszerű lakhelyen pedig, amire a támogatást igényeljük, tulajdonjoggal is kell rendelkeznünk.

A házastársnak vagy bejegyzett élettársnak is szerepelnie kell a kölcsönszerződésen, mint adós társ. Természetesen a nagykorúság, a cselekvőképesség, és a minimum egy éves magyarországi lakhely is feltétel.

Mire költhető a támogatás?

Az otthonfelújítási támogatás csak felújításra költhető. Ezen belül is az épület külső szigetelésére, a külső nyílászárók cseréjére, a meleg víz vagy a fűtési rendszer korszerűsítése.

Minden munkáról természetesen számlát kell bemutatni, ami munkadíj, és anyagköltség is lehet. Az előkészítési költségek és a tervezés díja a teljes finanszírozás maximum 5 %-át teheti ki. Ebbe pedig beletartoznak az előzetes tanulmányok, az engedélyezési dokumentumok és a szükséges szakértői díjak is.

Milyen részekből áll a támogatás összege?

A Thermo-Lak Kft. csapata segít a felújítási munkálatokban, amiket a megítélt támogatás költségvetéséből kivitelezhetünk. Nyertes pályázat esetén pedig a folyósítás két részből tevődik össze, ami 2,5 millió forinttól egészen 6 millióig terjedhet.

A finanszírozás egyik része vissza nem térítendő támogatásként jelenik meg, a másik pedig kamatmentes kölcsönt jelent. Természetesen szükség van önerőhöz is a pályázat pozitív bírálatához, ami a teljes költségvetés 14,3 %-a. Maximum 7 millió forint lehet a teljes felújítási költség, így az önerő ebben az esetben 1 millió forint.

Hol kell jelentkezni?

Június 3-tól lehet pályázni a támogatásra 2025. december 31-ig, ami lehetőséget ad mintegy húszezer ház korszerűsítésére. Ez összesen 108,24 milliárd forint keretösszeget jelent, amit megítélnek a pályázatok során.

Személyesen kell benyújtani a kérelmeket, a kölcsönszerződéseket pedig legkésőbb 2026. április 30-ig meg kell kötni. Az MFB pontok nyújtanak erre lehetőséget, ami összesen 266 bankfiókot jelent országszerte.

Az OTP, a Gránit Bank és az MBH Bankok várják a pályázat nyerteseit. A jelentkezés során érdemes körültekintően eljárni, hiszen sok pénzt jelenthet egy sikeres lezárás.