Kirúgták a kukaholding több vezetőjét

Kirúgták a kukaholding több vezetőjét

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szemétdíjak beszedésére létrehozott állami cég több mint fél évvel a kötelező határidő után végre leadta a 2017-es pénzügyi év mérlegét – írja a Világgazdaságra hivatkozva a 24.hu. Az NHKV a 2016-os veszteségénél kétszer nagyobb, 3,6 milliárd forintos mínusszal (adózott eredménnyel) zárta az évet.

A 24.hu szerint a kukaholdingból egy nagyságrenddel nagyobb pénzek hiányoznak, mint amit a  Világgazdaság kiolvasott a cég hivatalos mérlegéből. A lap szerint a cég helyzetének súlyosságát jelzi, hogy a mérleg leadása után szinte a teljes eddigi menedzsmentet elbocsátották az NHKV-től.

Menesztették többek között Kántor Miklós gazdasági igazgatót és helyettesét, a jogi igazgatót, valamint Ferencz Kornél vezérigazgatói főtanácsadót is. Őket úgy tartották számon a cégnél mint Weingartner Balázs, a kukaholding korábbi igazgatósági elnökének embereit. Weingartnert még az NHKV körüli botrányok kirobbanása előtt, a tavasszal nevezték ki az új kormány innovációs minisztériumában fenntarthatóságért felelős államtitkárnak, hogy onnan felügyelhesse volt cégét.

A balhék miatt azonban Weingartner befolyása meggyengült. A 24.hu információi szerint ő eredetileg Ferencz Kornél kinevezését igyekezett volna keresztülvinni a cég élére, ám őt eltávolították, és végül kompromisszumos jelöltként Vásárhelyi Tibor Pál lett a megbízott vezérigazgató.

A 24.hu úgy tudja, hogy a korábban használt hibás adatok miatt újra kellett számolni a 2016-os jelentésben közzétett veszteséget. Az új végeredmény szerint 1,7 milliárd forint helyett 5,4 milliárd forint lett a veszteség, ami azt jelenti, hogy a cég működésének első két évében a saját kimutatása szerint is több mint 9 milliárdos veszteséget könyvelhetett el.

Az NHKV a 2016-os 61,7 milliárdos bevételét 2017-ben 82,5 milliárdra emelte, a növekedést az eredményezte, hogy tavaly Budapestet is hozzácsatolták a központosított rendszerhez, így elvileg a kukaholdingnak kellett volna beszedni a fővárosi szemétdíjakat is. De nem tette – írja 24.hu.

A 82,5 milliárdos bevétel csak elvileg létezett, a kukaholding tavaly 43,5 milliárd forintnyi számlát nem tudott behajtani. Ezt az összeget a közszolgáltatási díj vevőköveteléseként szerepeltetik a mérlegben.

Az NHKV egy nagykállói kocsmaépületbe bejelentett négyfős kisvállalkozást bízott meg azzal, hogy az ország területén behajtsa ezeket a be nem fizetett díjakat vagy azoknak legalább egy részét. A behajtó hálózat kiépítéséhez akkora alvállalkozói körre volt szükség, hogy már most biztosra vehető: nem lesz gazdaságos az akció.

A kormányoldali lap mérlegelemzéséből kimaradt az is, hogy az NHKV Zrt.-nek úgy sikerült 3,6 milliárdos mínuszt produkálnia, hogy közben felélte az 5 milliárd forintos alaptőkéjét, valamint egy 10 milliárdos tulajdonosi kölcsönt és egy 20 milliárdos MKB-hitelt. Az idén pedig egy kormányhatározattal további 26,5 milliárd forintot is bele kellett pumpálni a cégbe, hogy megőrizzék a működőképességét.

UltraHang

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – „A nőnek a konyhában a helye”