Körvonalazódik a megállapodás, 232 ezer forint lehet a minimálbér jövőre

Körvonalazódik a megállapodás, 232 ezer forint lehet a minimálbér jövőre

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszületett a megállapodás, a minimálbér januártól 16 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 14 százalékkal nő – írja értesüléseire hivatkozva a Napi.hu. A felek a keddi tárgyalási fordulón abban is megegyeztek, hogy év közben felülvizsgálják az egyezséget a fő makrogazdasági mutatók ismeretében.

A munkáltatói érdekképviseletek és a szakszervezetek egyezsége alapján az emelés azt jelenti, hogy a minimálbér összege az új év elejétől 232 ezer forintra nő, míg a garantált bérminimum összege 296 400 forint lesz.

A megállapodás végleges szövegét a portál szerint jövő csütörtökön fogadják el a szociális partnerek, az MTI arról írt, hogy a szociális partnerek most csütörtökön tárgyalnak újra. A bérmegállapodásba a munkáltatói oldal kérésére belekerül a kormány vállalása, amely szerint jövőre nem emelkednek a bérhez kapcsolódó közterhek, illetve nem kell adóemeléssel számolniuk a vállalkozásoknak. A szakszervezetek bérajánlást is megfogalmaznak az egyezségben.

A munkáltatói oldal három érdekképviselete egységesen támogatja a fenti egyezséget, a szakszervezetek közül a Liga és a Munkástanácsok is elfogadhatónak tartja az alkut, ám a Magyar Szakszervezeti Szövetség egyelőre még nem bólintott rá a javaslatra. Utóbbi korábban legalább 20 százalékos emelést tartott volna elfogadhatónak. Ez egyébként érthető is, hiszen a 2023-as minimálbér megállapításához a közös kiindulópont az idei és a jövő évre várt átlagos infláció kell, hogy legyen. Az idei évre vonatkozó átlagos infláció várhatóan valahol 14,5-15 százalék körül alakulhat. A 2023-as inflációs várakozás még bizonytalan, Matolcsy György jegybankelnök azonban a napokban már 15-18 százalékról beszélt, de ebben még nem volt benne az üzemanyag-árstop eltörlésének hatása.

Ha a MASZ nem írja alá a megállapodást, félő, hogy – egyezség híján – elmarad a minimálbérek jövő évi emelése – írja a portál. 

A most körvonalazódó megállapodás egyben azt jelenti, hogy lekerült a napirendről egy napokban megszellőztetett kompromisszumos változat, amely szerint akár 17 százalékkal is emelkedhet a minimálbér, a garantált bérminimum pedig két lépcsőben nőhetne: januárban 12-13 százalékkal, júliusban egy további emeléssel bruttó 300 ezer forint fölé menne. Ebben az esetben a minimálbér jövőre bruttó 235 ezer forint, a garantált bérminimum januártól 293 800 forint, júliustól pedig legalább 301 ezer forint lett volna. 

A tárgyalások legelején egyébként még az volt a javaslat, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum is 15-15 százalékkal emelkedjen januártól. A munkáltatók azonban  visszavonulót fújtak a megállapodástól azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban világossá tette, hogy nincs lehetőség jövőre a járulékok további mérséklésére. 

A kötelező legkisebb kereset számos szociális juttatás vetítési alapja, például a kisgyermekesek ellátása vagy a táppénz is emelkedik az összeg emelésével. Szintén fontos a minimálbér összege az őstermelőknek, mivel a nekik járó adókedvezmény is ez alapján nő.