15 százalék körüli minimálbér-emelés lehet jövőre

15 százalék körüli minimálbér-emelés lehet jövőre

Képünk csak illusztráció! Építkezés Budapesten 2017-ben. A beruházások leállítása miatt válságba kerülhet az építőipar is (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hozzávetőlegesen 15 százalékos minimálbér-emelés várható januártól – árulta el az Indexnek Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A minimálbér, valamint a garantált bérminimum emeléséről jelenleg is zajlanak a tárgyalások.

Az államtitkár azt mondta, mostani várakozásaik szerint 15–17 százalékos béremelés várható. Vannak azonban olyan szakszervezetek, amelyek bőven húsz százalék feletti béremelést szeretnének, ez azonban szerinte irreális. „A munkáltatóktól 15 százalék alatti számokat hallottam, munkavállalói oldalról pedig 15 százalék felettit. Nagyjából ekörül látom az egyezséget, de ez teljességgel a partnerektől fog függeni” – mondta Czomba.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban egyértelművé tette: most járulékcsökkentésre nem számíthatnak a munkáltatók. Az idei év elejétől a havi bruttó minimálbér összege 200 ezer, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forint. Az alku jelenlegi állása szerint tehát jövőre 230-235 ezer forint körül alakulhat a bruttó minimálbér összege.