Kötelezettségszegési eljárás a kiskereskedelmi különadó miatt is

Kötelezettségszegési eljárás a kiskereskedelmi különadó miatt is

Bolt. Képünk csak illusztráció (Fotó: gemma / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít a magyar kiskereskedelmi adózási rendszer miatt, mert azt a testület szerint nem hozták összhangba az uniós joggal – derült ki a Bizottság csütörtöki közleményéből. Az Európai Bizottság szerint a magyar gyakorlat jelenleg ütközik az uniós közös piac egyik alapelvével, a letelepedési szabadsággal.

Az Európai Bizottság áprilisban kezdte vizsgálni a Spar és az osztrák kormány panaszát, amelyet a magyarországi kiskereskedelmi különadó szerintük diszkriminatív jellege miatt nyújtottak be – emlékeztetett a Telex. A Spar még március elején panaszolta be Magyarországot az EU-nál, mert szerintük sérti az uniós jogot, hogy a főleg külföldi üzletláncoknak 4,5 százalékos különadót kell fizetniük, miközben a franchise-ban működő láncoknak csak 0-1 százalékot. Ezenkívül az árstopot is kifogásolták, amivel a termékek egy részét olcsóbban kellett eladniuk, mint amennyiért beszerezték azokat. Ez utóbbi, vagyis az árstop ügyben egyébként nemrég az Európai Bíróság hozott az üzletláncnak kedvező ítéletet, és elmarasztalták Magyarországot.

A második Orbán-kormány 2010 után egyszer már bevezetett egy kiskereskedelmi különadót, ami miatt 2011-ben kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen. Ezt viszont 2014-ben lezárták, vagyis nem lett belőle nemzetközi per.