Májusban berobbant a lakáspiac, de mostantól csak mérsékelt növekedés várható

Májusban berobbant a lakáspiac, de mostantól csak mérsékelt növekedés várható

Fotó: Jarek Ceborski/Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus lecsengésével párhuzamosan a lakáspiac is magára találni látszik, a lakáshitelpiacon azonban még nem látszanak a fellendülés jelei. Az ingatlan.com friss jelentéséből kitűnik, hogy májusban csaknem harmadával több használt lakás cserélt gazdát, mint egy évvel korábban, amikor szinte teljes zár alá került az ország. Ez szám szerint 11 800 ingatlant jelent.

De nem csupán az üzletkötések száma emelkedett dinamikusan, hanem a feladott hirdetések száma is, hiszen az év ötödik hónapjában 37 ezer lakáshirdetést adtak fel, ami 10,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Ha nem is ilyen mértékben, de az érdeklődések száma is növekedésnek indult, ami 6,8 százalékos emelkedést jelent egy év alatt. 

Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője kérdésünkre elmondta, miután már tavaly novemberben ismertek voltak az új kedvezmények – például, hogy a 25 év alatti gyermeket nevelők 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást, és 3 millió forint kedvezményes hitelt kaphatnak lakásfelújításra –, nagyon sokan kivártak a vásárlással. Szintén a forgalom emelkedésének irányába hatott, hogy azok is megjelentek a piacon, akik járvány miatt halasztották el a lakáseladást vagy vásárlást. A jelek azonban arra utalnak, hogy a lendület lassan elfogy, hiszen májusban áprilishoz képest alig öt százalékkal nőtt az adásvételek száma.

Az elemző szerint nagy kérdés az is, hogy továbbra is tartják-e a magas árakat az eladók, vagy hajlandók engedni abból. Hiszen éppen az akadályozza az üzletkötéseket, hogy szinte mindenki lakáseladásból finanszírozná új lakását, de ha nem sikerül értékesíteni azt, akkor keresletként sem jelenik meg lakásigénye a piacon. Azért alakult ki ez a helyzet, mert a befektetési célú hazai és külföldi vásárlók eltűntek a piacról, és egyelőre nincs jele visszatérésüknek. Így lassan a lakáspiac kiszáradásától lehet tartani, igaz, a főváros korábban népszerű belső kerületeiben már megindult az áresés, 3-6 százalékkal alacsonyabb a lakások átlagára, mint egy évvel korábban.

Balogh László szerint összességében arra lehet számítani idén, hogy a kezdeti, éveleji lendület lassan lecseng, és mérsékeltebb növekedési fázis kezdődik, amit alapvetően a saját célra vásárlók fizetőképessége határoz meg.

A lakáshitel piac viszont még nem talált magára, legalábbis az év első három hónapjában biztosan nem, hiszen a hivatalos jegybanki adatok szerint az év első negyedében, 4,7 százalékkal, 232 milliárd forintra csökkent a felvett lakáshitelek száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ebben szerepe lehet a lakásfelújításra fordítható három millió forintos vissza nem térítendő támogatásnak, hiszen sokan lehettek azok, akik hitel helyett az így kapott összeget fordították lakásuk korszerűsítésére.