Már háromhavi kauciót kérhetnek az albérletért

Már háromhavi kauciót kérhetnek az albérletért

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig hirdette ki a kormány az energia-veszélyhelyzetet július közepén, a rezsiárak emelkedése néhány hét alatt is érezhető hatással volt a budapesti albérletpiacra – derül ki a Rentingo.com legfrissebb elemzéséből.

A közösségi albérletkereső platform szerint 6 százalékra ugrott azoknak a lakástulajdonosoknak az aránya, akik a bérbeadáskor 3 havi kauciót kérnek a bérlőktől, ezzel próbálva kivédeni az emelkedő rezsiből adódó kockázatokat. A közlemény szerint kérdéses, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor a bérlők terhei eleve jelentősen nőnek, mennyire teszi próbára az albérletpiac tűrőképességét a 3 havi kauciós elvárás. 

Ráadásul látványosan nyílni kezdett az árolló a kínálati és a keresleti bérleti díjak között: a fővárosi bérbeadók tovább emelték áraikat, és átlagosan már 180 ezer forintot is elkérnek kiadó ingatlanjukért, ami az előző hónaphoz képest újabb 4,8 százalékos drágulás. Ugyanakkor a bérlők – köztük a felsőoktatásba kerülő tanulók – átlagosan 166 ezer forintért kerestek júliusban fővárosi albérletet. 

Ugyanakkor jelezték, a külföldi diákok augusztusban és szeptemberben erősíteni fogják a keresleti oldalt, ezzel még emelhetnek a bérlők által átlagosan fizetendő díjon, de középtávon az árolló szélesebbre nyílását várják a Rentingo.com szakértői.

Az elemzés szerint a lakásbérlők immár 13,5 százaléka keresett a XI. kerületben albérletet, ezzel a dobogó második helyére taszítva a XIII. kerületet.