Matolcsy: Magyarországon 2-3 százalékos növekedés lesz 2020-ban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon nem visszaesés, hanem növekedés lesz idén, a jegybank tartja a 2-3 százalékos növekedési prognózisát – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Az MTI beszámolója szerint hozzátette: a sorra megjelenő európai növekedési prognózisok sokfajta megközelítést tükröznek. Az európai prognózisokkal foglalkozó pénzügyi-gazdasági intézmények között kettő a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) és a magyar kormánynál is optimistább: ilyen a lengyel jegybank és az MNB. Gyorsan zuhanó és gyorsan visszapattanó, azaz „V alakú” gazdasági hatással számolnak – mondta.

Az első negyedév nem lesz rossz, a második negyedév elég szörnyű számokat produkál, a harmadik és a negyedik negyedév pedig „megfejeli” a korábban kiesett teljesítményt. Ezért merik azt mondani, hogy Magyarországon 2-3 százalékos növekedés lesz 2020-ban – fejtette ki. Szerinte ezt erősíti az a tény, hogy a magyar gazdaság döntő többsége működik, még a mélypontot jelentő áprilisi hetekben is működött.

Idén hét százalékos magyar visszaeséssel számol az Európai Bizottság - de ez lehet rosszabb is | Magyar Hang

Vannak veszélyeztetett, válságban lévő területek – mondta, hozzátéve: ilyen a turizmus és az ahhoz szorosan kötődő vendéglátás, vagy a kulturális ágazat, rendezvényszervezés, valamint a szállítás egy része.

A tények miatt megalapozottnak nevezte az optimizmust, ami reményeik szerint a hamarosan megjelenő első negyedéves GDP-ben is tükröződik majd.

Kitért arra, hogy a kiskereskedelmi forgalomban, a fogyasztásban az eurozónához képest 10 százalékos többlete van a magyar fogyasztásnak az első negyedévben. Ez is a versenyképességet erősítő pozíció – mutatott rá.

Elmondta: a koronavírus-járvány miatti válság jó állapotban érte a magyar gazdaságot, de az kapott egy „ütést”. Ezért a jegybank még kedvezőbb feltételekkel újból meghirdette a 2013-ban bevezetett Növekedési hitelprogramot (Nhp) „Nhp Hajrá!” elnevezéssel. Eddig több tucat szerződést kötöttek a pénzintézetek, reményeik szerint több ezer vagy több tízezer ilyen szerződést kötnek majd vállalkozásokkal. Főként bérfizetésre vették igénybe a cégek a hitelt, a nyári hónapokban a beruházási, fejlesztési cél kerül már előtérbe – jelezte.

A héten elindított jegybanki kötvényvásárlási program sikeres volt, néhány nap alatt elérte azt a hatást, amit talán máskor hónapokig sem lehet elérni: a hosszú állampapír-hozamokat 3,3 százalékról 2 százalékra nyomta le – ismertette.

Az Európai Bizottság a héten ismertetett előrejelzése szerint az idei évre 7 százalékos GDP-csökkenés várható Magyarországon, majd jövőre 6 százalékkal fog nőni a gazdaságunk. A járvány előtti bizottsági előrejelzés erre az évre egyébként 3,4 százalékos növekedést jósolt.

Bod Péter Ákos: Valahol 4-8 százalék között lesz a gazdaság visszaesése | Magyar Hang

A kormány által az Európai Bizottságnak benyújtott konvergenciaprogram a bruttó hazai termék 3 százalékos csökkenésével számol, de V alakú válságra számítva jövőre már 4,8 százalékos növekedésre számítanak.

A konvergenciaprogramot értékelve Boda Péter Ákos azt mondta a Magyar Hangnak, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy a magyar GDP valahol négy és nyolc százalék között fog csökkenni.