Megjött a friss GDP-adat, kellemetlen meglepetést hozott

Megjött a friss GDP-adat, kellemetlen meglepetést hozott

(Fotó: EJ Yao/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország bruttó hazai terméke 2023 negyedik negyedévében a nyers adatok szerint nem változott, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján – a gazdaság teljesítménye szintén nem változott – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A gazdasági teljesítmény főként a mezőgazdaság, a humánegészségügyi, szociális ellátás és az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágakban emelkedett. A növekedést ellensúlyozta az ipar, az építőipar és a piaci szolgáltatások egy részének, főként a kereskedelemnek a visszaesése. 2023-ban a bruttó hazai termék a nyers adatok alapján 0,9, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,8 százalékkal maradt el az előző évitől – közölte a KSH.

A Portfolio szerint a GDP-növekedési adat kellemetlen meglepetés, hiszen a recesszióból már kikapaszkodott gazdaság növekedése szinte azonnal megállt. Ehhez képest sovány vigasz, hogy az év utolsó három hónapjában éves alapon a bruttó hazai termék szerény 0,4 százalékkal bővülni tudott, ezzel a mutató három negyedév után került vissza ismét a pozitív tartományba. A gazdasági portál úgy látta, hogy az előző negyedévek mintáihoz és a várakozásokhoz képest a meglepetés faktort a kereskedelem okozhatta, a lakossági fogyasztás teljesíthetett a várakozások alatt.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszer úgy reagált a KSH adatára, hogy a GDP megtorpanása átmeneti, azt a külső piacok gyengélkedése és a magas reálkamat okozta. A kormányzati cél továbbra is az idei 4 százalékos gazdasági növekedés. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a káros külső hatások 0,8 százalékkal mérsékelték a magyar gazdaság teljesítményét. Az idénre 3-4 százalékos bővülést vár.

Címkék: GDP, KSH