Nagy Márton magyarázza Orbánt: a napokon belül az néhány hét

Nagy Márton magyarázza Orbánt: a napokon belül az néhány hét

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (b) a minisztérium és a Neumann Technológiai Platform Versenyképességi Konferencia 2024 elnevezésû rendezvényén a budapesti Dorothea szállóban 2024. április 9-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár Orbán Viktor hétfőn váratlanul bejelentette a parlament ülésén, mintegy mellékesen, hogy napokon belül újra többségi állami tulajdonba kerül a Budapest Airport, most úgy tűnik, ez mégsem így lesz.

„Napokon belül, reményeink szerint, napokon belül a Ferihegyi reptér visszakerül többségi állami tulajdonba” – mondta Orbán Viktor hétfőn a parlamentben az LMP-s Kanász-Nagy Máté a kormány Budapest-politikáját bíráló azonnali kérdésére válaszolva. A bejelentést nagy taps fogadta a kormánypárti padsorokból.

Ezek után az atv.hu megkérdezte kedd reggel Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert egy konferencián, hogy rajta lesz-e a pecsét a héten, „napokon belül”, a Budapest Airport visszavásárlási szerződésén, 80 százalékot vesz-e meg a magyar állam, és 774 milliárd lesz-e a vételár. Nag Márton erre azt mondta, hogy azt meg tudja erősíteni, hogy 80 százalék–20 százalék a vásárlás a magyar és a francia részről. A miniszter arra  kérdésre, hogy a magyar tulajdoni rész majd lemegy-e 51 százalékra, azzal reagált, hogy „ha megtörténik a deal”, akkor lemegy a magyar részesedés, tárgyalásokat kezdenek ugyanis a katari befektetővel, a QIA-val. „A katari QIA közben is be akart lépni, de mi azt mondtuk, most először zárjuk le ezt a dealt, aláírjuk a szerződést”, és utána lehet tárgyalást folytatni – mondta.

„A reptér meg lesz véve” – fogalmazott a mikorra vonatkozó kérdésre, de türelmet kért. A Budapest Airport visszavárlását a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb deal-nek nevezte. A visszavásárlás, a szerződés aláírása egy technikai  kérdés, a „napokon belül” az  lehet 2 hét, de egy hónap is. „Maradjunk annyiban, hogy a közeljövőben” ez megtörténik – jelentette ki, hozzátéve, hogy a jogászok megfeszítve dolgoznak, a „paper work” van már csak hátra, a tulajdonosi és a finanszírozói szerződés végleges változatára várnak. Az árra vonatkozó kérdésre úgy felelt, hogy „jó ár lesz”, valószínűleg kevesebb mint amennyi a sajtóban megjelent.

Tavaly közölte a kormány, hogy vissza akarja szerezni a Budapest Airportot. A miniszterelnök a karácsony előtti kormányinfón már egyszer arról beszélt, hogy a repülőtér megvásárlását befejezett ügynek gondolja, és csak technikai részleteket kell tisztázni. Azt mondta akkor is: a vásárlást illetően a következő napokban várható bejelentés. Aztán azóta sem történt semmi, a Nemzetgazdasági Minisztérium április 3-án, a 444 cikkére reagálva aztán azt közölte, hogy a repülőtér visszavásárlása továbbra is ütemezetten halad, a tranzakció a végső fázisában jár. De a portál összegyűjtötte, hogy január elején a miniszter arról beszélt, hogy nagyon közel van a végleges megállapodás, de tavasszal jöhet össze az üzlet, aztán február elején azt mondta, hogy akár már februárban, végül márciusban már úgy fogalmazott, szintén az ATV-nek, hogy „nyárra biztosan meglesz”.