Nagyon megnyomta a decemberi pénzszórást a kormány

Nagyon megnyomta a decemberi pénzszórást a kormány

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Decemberben ismét jelentősen csökkent a jegybanknál elhelyezett kormányzati betétek állománya, mely így 1700 milliárd forinton zárta az évet –írja az MNB friss statisztikája alapján a Portfolio.hu.

December végén 1706,3 milliárd forintot tettek ki a kormányzat betétei a jegybanknál, ez majdnem 1200 milliárd forintos csökkenést jelentett egyetlen hónap alatt. A jegybank előzetes statisztikai mérlege szerint közel másfél éve, 2020 júliusában volt utoljára ennél alacsonyabb a kincstári egységes számla (kesz) állománya.

A szeptember végi 4464,8 milliárd forintos állományt három hónap alatt sikerült a mostani szintre leépíteni, vagyis több mint 2500 milliárd forintot költött el a kormányzat abban az időszakbanViszont a mostani pénzszórás még az átlagos decembert is felülmúlta: az utóbbi húsz évben csak egyszer, 2015-ben zuhant nagyobbat a likvid tartalékok összege az év utolsó hónapjában.

A portál megjegyzi, hogy a nagy költekezés abból is látható volt, hogy a kormány 5100 milliárd forintos deficittel zárta a 2021-es évet.