Négy hónapja csökken az építőipari cégek száma

Négy hónapja csökken az építőipari cégek száma

Képünk csak illusztráció! (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Decemberben is csökkent az építőiparban működő vállalkozások száma, a folyamat már négy hónapja tart – áll az Opten céginformációs rendszer közleményében. Az alapítási kedv alacsony, 2023-ban másfél ezerrel kevesebb vállalkozás alakult, míg a megszűnések száma nőtt. Az egyéni vállalkozók száma csökkent, sokan szüneteltették tevékenységüket.

A legfrissebb – novemberre vonatkozó – KSH jelentés az építőiparban mind az előző évhez, mind az előző hónaphoz képest a volumen csökkenését mutatta. A november végi szerződésállományok sem festenek biztató jövőképet, azok volumene 21,2 %-kal elmaradt az előző év azonos időszakától.

Az Opten adatai alapján az építőiparban működő vállalkozások száma tovább fogyott, ami négy hónapja tartó folyamat. Az építőipar az elmúlt években jelentősen kifeszült, feszegette a teljesítménye határait, azonban a tavalyi évben már erőteljesen megmutatkozó nehézségek továbbra is erősek. Látszik az alapítási kedv hanyatlása: másfél ezerrel kevesebb cég alakult 2023-ban, mint az azt megelőző évben, és a tavaly december sem hozott kiugró értéket. A megszűnések száma viszont nőtt 2023-ban, több mint ezerrel növekedett 2022-höz képest, és a tavaly decemberi érték is 400 fölött volt, amivel 2023 előtt ritkán találkozhattunk.

– Az ezres nagyságrend akár riasztó is lehet, de az ágazatban működő cégek magas számához képest még nem használnám a „tömeges megszűnés” kifejezést – mondta Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője.

Az új cégbírósági eljárások – végelszámolás, felszámolás, kényszertörlés – száma meglepően alacsony volt decemberben, függetlenül az eljárások típusától. Ennek fő oka az, hogy a bíróságok decemberben ítélkezési szünetet tartanak. Továbbra is a felszámolások uralják az eljárásokon belül a terepet, arányuk decemberben meghaladta a 40 százalékot, ami kevesebb, mint az előző hónapban, ahol az új eljárások több mint fele adódott ebből. Tavaly decemberben száznál kevesebben döntöttek úgy, hogy lehúzzák a rolót és elindítják a végelszámolást, ami magasabb ugyan, mint a járvány előtti időszakban volt. Ez jóval kevesebb, mint például a KATA-változás idején, amikor 2022. szeptemberében nyolcszázan döntöttek úgy, hogy nem folytatják a tevékenységüket a megszokott formában.

Több mint 250 fővel csökkent a szektorban létező egyéni vállalkozók száma decemberben az azt megelőző hónaphoz képest, de még így is meghaladta a számuk a 85 ezret. Sokkal árulkodóbb, és a szektor helyzetét szemléltetőbb az a tény, hogy 4,5 ezerrel több egyéni vállalkozó szüneteltette a tevékenységét decemberben, mint egy évvel korábban, aminek eredményeként az „aktív” egyéni vállalkozók száma 3,3 ezerrel kevesebb volt 2023. decemberében, mint 2022 azonos időszakában.