Nekünk fog leginkább fájni a brexit

Nekünk fog leginkább fájni a brexit

Banksy megcsinálja a brexitet – az ismert graffitiművész kompozíciója a brit uniós kilépőre (Forrás: Duncan Hull/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csehország, Lengyelország és Magyarország lesz leginkább bajban a brexit miatt – írja az Index a Reuters hírére hivatkozva. A brit hírügynökség az ING elemzőcsapatát idézve arról ír, hogy az autóipar, a mezőgazdaság és a textilipar szenvedi majd meg a britek jövő év márciusi távozását.

Nagy-Britannia a lengyelek második legnagyobb exportpiaca, Magyarország és a csehek ugyanakkor a britek járműkeresletének vannak kitéve, sorrendben a GDP 0,2 és 0,3 százalékát adja a britek felé menő, hozzáadottérték-tartalmú export.

A legnagyobb fenyegetést viszont az jelenti, hogy a britek távozásával az átlagos egy főre eső GDP csökkenni fog az EU-ban, vagyis ennek a három országnak az egy főre eső GDP-je már nem lesz átlag alatti, így a 2021-27-es támogatási ciklusban igencsak csökkenni fognak az ide jutó támogatások. Az ING szerint több mint 20 százalékos támogatáscsökkentésre lehet számítani.

A munkavállalás feltételei továbbra sem tiszták még

De a Nagy-Britanniában dolgozó uniós állampolgárok is aggódhatnak, mert előfordulhat, hogy azonos megítélés alá kerülnek az EU állampolgárok, mint a világ egyéb országaiból a szigetországba igyekvő munkavállalók.

Persze a brit vállalkozásoknak is komoly problémákkal kell szembenézniük. Egy mostanában készült felmérés szerint ugyanis a brit szigeteken dolgozó uniós állampolgárok harmada gondolkodik komolyan azon, hogy a brexit miatt elhagyja az országot. Ez komoly nehézségeket okozhat az egészségügyben, a mezőgazdaságban és az építőiparban.

„Talán a panaszkodás hiányzik a legkevésbé" - Magyar Hang

Kiköltözni sem egyszerű, de hazajönni talán még nehezebb.

A téma annak kapcsán került ismét előtérbe, mert szerdán délután viszi a brit kabinet elé Theresa May kormányfő az unióval kötendő brexit megállapodás tervezetét. Kétséges azonban annak elfogadása, mert csak öt biztos miniszteri szavazatot tudhat maga mögött. Hírügynökségi értesülések szerint – bár csak technikai jellegű tervezetről van szó – mégis előfordulhat, hogy egyes kormánytagok tiltakozásul felállnak székükből. És ez sem jelenti a végleges elfogadást, hiszen azt még a brit parlamentnek is jóvá kell hagyni, amennyiben az unióval sikerült egyezségre jutni.

Alig-alig valami szivárgott ki a tervezet tartalmáról, az viszont biztosnak tűnik, hogy az Észak-Írország és Írország közötti vámhatárra vonatkozóan sikerült valamiféle megoldást kitalálni a tárgyaló feleknek.