Nem biztos, hogy menni fog a 25 százalékos gázspórolás a hivatalokban

Nem biztos, hogy menni fog a 25 százalékos gázspórolás a hivatalokban

Jelentősen drágul a gáz (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem biztos, hogy komolyabb energiahatékonysági beruházás nélkül menni fog a huszonöt százalékos gázspórolás a hivatalokban – erről beszélt a Hvg.hu-nak az Energiaklub projektvezetője. Schum Gergely szerint ugyanis a csupán alacsonyabbra állított hőfokkal ez nem feltétlenül jön össze. A kormány már bejelentette, hogy saját intézményeiben legfeljebb 18 Celsius-fokos hőmérsékletet kíván tartani, ebből viszont összességében kilenc-tizenkét százalékos megtakarítás jöhet össze.

A Green Policy Center senior klímapolitikai tanácsadója szerint ahol nincs a földgáznak alternatívája, ott az egyetlen lehetőség tényleg a fűtés letekerése. Körülbelül három fokkal kell csökkenteni a hőmérsékletet, továbbá kikapcsolni a meleg vizet – már ha utóbbit gázzal melegítik. Ha a meleg víz nincs lekapcsolva, esetleg árammal állítják elő, akkor négy-öt fokos hőmérséklet-csökkentésre is szükség lehet Koczóh Levente szerint.

Schum megjegyezte, vannak még olyan megoldások, mint a munkaidőn kívül tovább csökkenteni a hőmérsékletet, továbbá a nem használt helyiségekben teljesen lezárni a fűtést. Koczóh a heti egy-két napos távmunkát is elképzelhetőnek tartja, így tíz fokon lehetne tartani az üres épületeket, viszont ez esetben a munkatársaknak otthon kellene több energiát felhasználniuk. A kormány részéről pedig nem is támogatják a távmunka bevezetését. Kisebb-nagyobb energiahatékonysági beruházásokkal persze további megtakarítás lenne elérhető, de kérdéses, erre mennyire van pénz és hajlandóság, továbbá mit enged az adott épület. Felmerülhet még a nyílászárók cseréje, a külső hőszigetelés, a fűtési rendszerek korszerűsítése és a kazán újabbra cserélése is.

Az Energiaklub projektvezetője felhívta arra is a figyelmet, hogy a hőmérséklet drasztikus csökkentése a munka hatékonyságára is rossz hatással lehet. Míg túl melegben elbágyadunk, addig túl hidegben nem tudunk kreatív, hatékony szellemi munkát végezni.