Németek által visszadobott projekteket támogat Magyarország a Boszniai Szerb Köztársaságban

Németek által visszadobott projekteket támogat Magyarország a Boszniai Szerb Köztársaságban

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (j) fogadja Milorad Dodik, a Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagja (b) Banja Lukában 2021. november 6-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány jóváhagyta, hogy 140 millió euró értékben támogasson infrastrukturális és energetikai fejlesztéseket a boszniai Szerb Autonóm Köztársaságban. Ezt a döntést Radovan Viskovic, a régió miniszterelnöke, és Nagy Márton, Magyarország gazdasági minisztere közösen jelentette be pénteken – számolt be a Reuters alapján a Portfolio.

A finanszírozásra kiválasztott projektek közé tartozik egy hulladékgazdálkodási beruházás és szél- valamint napelemparkok létrehozása. Ezek a projektek korábban német támogatást élveztek, azonban azokat visszavonta Berlin Milorad Dodik boszniai szerb elnök nacionalista törekvései miatt. A beruházásokban három magyar vállalat – a Veolia, az MVM és az Alteo – vesz részt. 

Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte a boszniai régió gazdasági potenciálját és Magyarország szándékát arra, hogy részt vegyen ennek kiaknázásában. Orbán emellett elítélte a boszniai ügyekbe való külső beavatkozást és támogatását fejezte ki az ország EU-integrációjának elősegítésére.