Oszkó Péter: Nem most van itt az ideje a személyi felelősség keresésének

Oszkó Péter: Nem most van itt az ideje a személyi felelősség keresésének

Oszkó Péter (Forrás Oszkó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem ezt az eredményt várta, egy szűk fideszes többséget tartott reálisnak – erről beszélt a hvg360-nak adott interjújában Oszkó Péter. Az ország szempontjából nem ezt tartja a legjobb parlamenti mandátumelosztásnak, szorosabb győzelmet szerinte erősebb parlamenti kontroll, önreflexívebb kormányzás követett volna.

A volt pénzügyminiszter az ellenzék vereségének okát nem a gyenge pártstruktúrában látja, szerinte kikerülhetetlen, hogy a jelenlegi magyar választási rendszerben két pártlista versengjen. „Az ellenzék azonban nem tudja megúszni, hogy önvizsgálatot tartson, és pontról pontra – én 15-20 ilyet látok – végignézze, mi vezetett a súlyos vereséghez. Ehhez képest azt látjuk, hogy rögtön a választás után néhány politikus kiemelt ezek közül párat, amivel másokra tudja hárítani a felelősséget. Az nem fest jó képet az ellenzékről, hogy az urnazárás után 10 órával már mindenki azzal van elfoglalva, hogy a másik miért hibás”, tette hozzá az egykori politikus. Úgy érzi, nem most van itt az ideje a személyi felelősség keresésének, mert azzal csak elfedik a valódi problémákat.

Oszkó szerint ha nem lesz gazdasági növekedés, akkor elinflálódik a reálbér, az életszínvonal romlását pedig csak „nagyon parádés gazdasági teljesítménnyel” lehet megakadályozni rövid távon. Bízik benne, hogy a kormány nem az eladósodás útját választja majd. De ha optimistán nézi, úgy látja, most lehet nekiállni az állami szolgáltatások színvonalát javító munkának. Azt viszont nem látja, hogy Brüsszelen bármiféle kényszer lenne gyorsan kifizetni a helyreállítási alap hitelkeretét, „szemben a magyar kormánnyal, amelynek hirtelen mindennél fontosabbá vált az olcsó uniós forrás.” A Paks II beruházást mindenesetre szerinte folytatni kell, de nyitott kérdésként tartva, hogy kivel. Reméli, lehet még az oroszokkal is.