Szabadulnak a befektetők a 4iG részvényektől a T-Systems üzlet kútbaesését követően

Szabadulnak a befektetők a 4iG részvényektől a T-Systems üzlet kútbaesését követően

Fotó: Wikimedia/ Heidas

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tegnap esti 690 forintos záróárhoz képest ma reggelre 595 forintra esett a Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért érdekkörébe tartozó 4iG részvények árfolyama azt követően, hogy a vállalat vezetése bejelentette, mégsem lesz semmi a T-Systems felvásárlásából. Napközben egészen 570 forintig is csökkent az árfolyam, de kora délutánra 600 forint körül stabilizálódni látszik a részvények értéke.

– A befektetők bizonytalanságát jelzi a 4iG részvények árfolyamának csökkenése – nyilatkozta az ügylet kapcsán a Magyar Hangnak Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) elnöke. Mint mondta, a befektetők nem tudják mire számítsanak azt követően, hogy bejelentették a felvásárlás elmaradását. Ezzel ugyanis jelentősen csökken a vállalat tőkeereje, ahhoz képest, mint ami a felvásárlás bejelentését követően kialakult a befektetők fejében.

– Nem szabad ezen csodálkozni, hiszen a céget a befektetők jó politikai kapcsolatokkal rendelkező vállalatként tartották, tartják számon. Ez volt látható akkor is, amikor nyáron, a tervbe vett akvizíciót követően ezer forint fölé emelkedett a részvények árfolyama, így most logikusnak tűnik, hogy a befektetők felteszik maguknak a kérdést: vajon merre tovább – fogalmazott a szakértő.

Dióslaki azt is elmondta, egyelőre még megjósolni sem lehet, hogy mikor, milyen irányba és mekkora mértékben mozdul el az árfolyam. A befektetők döntései ugyanis elsősorban attól függnek, hogy miként tudja átvészelni a mostani helyzetet a vállalat. A cég továbbra is stabilnak tűnik, hiszen éppen a napokban nyert el egy milliárdos állami megbízást.

Mészáros Lőrinc vagyonosabb, mint hittük, hamarosan a világ 1200 leggazdagabb embere közé léphet | Magyar Hang

– Jászai Gellért, a 4iG vezetője arról is beszélt mai interjújában – amely nyilvánvalóan a kedélyek megnyugtatását célozta –, hogy a cég továbbra is dinamikusan növekszik, sőt akvizíciót is tervez. Az árfolyamot nagymértékben befolyásolja majd, hogy pontosan mely cégek felvásárlására kerül majd sor, illetve azokat miként tudják beilleszteni a 4iG portfóliójába – foglalta össze a jövő lehetőségeit Dióslaki Gábor.

Kedden derült ki, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem vásárolja meg a Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért érdekkörébe tartozó 4iG Nyrt. a T-Systems-t. A hírt közlő Index akkor azt írta, a NER-nek azért lett volna fontos a cég megszerzése, mert az informatikában jelentős a lakosság és a vállalatok fogyasztása is, de az igazán nagy fejlesztések, a digitalizáció, a modernizáció, és az e-ügyintézés nagymértékben az állam feladata, és a politika szívesen vonná a figyelme alá ennek a területnek a cégeit is, „királyi beszállítót” keresnek.