Szijjártó: 53 milliárd forintot fektet be a Lego Nyíregyházán

Szijjártó: 53 milliárd forintot fektet be a Lego Nyíregyházán

Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Lego állami támogatással 53 milliárd forintból bővíti a nyíregyházi üzemét – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken, a Lego Manufacturing Kft. beruházását bejelentő budapesti sajtótájékoztatón.

Az MTI által idézett Szijjártó Péter közölte, hogy a fejlesztés 250 új munkahelyet hoz létre a nyírségi megyeszékhelyen, így azt a kormány 5,85 milliárd forinttal támogatja. „Értéke alapján a Lego beruházása a harmadik legjelentősebb az ideiek közül, és a dán vállalatcsoport a második legjelentősebb üzemét építi ki Nyíregyházán” – hangsúlyozta.

A miniszter szerint a vezető nemzetközi cégek magyarországi befektetései is azt bizonyítják, hogy belföldön minden feltétel adott a magas szintű termeléshez. – Ebben a rendszerben a korszerű technológiát alkalmazó vállalatok, a magyar munkavállalók teljesítménye, a fejlett infrastruktúra, és a támogató gazdaságpolitika éppen olyan tökéletesen illeszkednek egymáshoz, mint a legókockák – fogalmazott.

A befektetőbarát gazdasági környezetnek ugyanakkor – mint mondta – nélkülözhetetlen eleme a versenyképes adórendszer is, Magyarország ezért visszautasítja az adópolitikáját érő kifogásokat, nemzetállami hatáskörben akarja tartani az adókivetés jogát, és ragaszkodik az alacsony adókkal megszerzett versenyelőnyéhez. „A gyors és hatékony oltási program gazdasági előnyt eredményezett, de a siker csak akkor lehet tartós, ha az ország a beruházások nemzetközi versenyét is megnyeri” – tette hozzá.

A Lego csoport alelnöke a befektetést azzal indokolta, hogy a vállalatcsoport a válság ellenére is több mint 20 százalékkal növelte a forgalmát tavaly. Jesper Hassellund Mikkelsen hozzátette, hogy a nyíregyházi gyár a 2014-es megnyitás óta lépésről lépésre fejlődött, és most eljuthatott oda, hogy a fröccsöntő kapacitása 50 százalékkal, a csomagolási kapacitása pedig 30 százalékkal nő. A nyíregyházi építkezés 2023-ban ér véget, a gyár területe több mint 70 ezer négyzetméterrel bővül.

A beruházást a térség országgyűlési képviselője elsősorban azért üdvözölte, mivel – mint mondta – a térségnek a válság után különösen nagy szüksége van új munkahelyekre. A fideszes Vinnai Győző szerint a cég megbecsüli a helyi alkalmazottakat, akik bebizonyították, hogy a magyar munkaerő legmagasabb termelési színvonal követelményeinek is megfelel.

A világhírű dán építőjáték-gyártó magyarországi cége 2008-ban jött létre. Nyilvános beszámolója szerint a Lego Manufacturing Kft. forgalma 2019-ben meghaladta a 37,5 milliárd forintot, 2020-ban pedig megközelítette a 47 milliárd forintot. Mindkét évben túlnyomórészt export értékesítésből származott a bevétel. A nyereség tavalyelőtt meghaladta az 1 milliárd forintot, tavaly megközelítette az 1,5 milliárd forintot.