Visszautasítja az ukrán gabona magyar és lengyel tilalmát az Európai Bizottság

Visszautasítja az ukrán gabona magyar és lengyel tilalmát az Európai Bizottság

Árpával töltik meg a teherautót Odesszában (Fotó: Reuters/Pavlo Gonchar/SOPA Images)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság elutasította a Lengyelország és Magyarország által az ukrán gabonaimportra vonatkozóan bevezetett tilalmat – írja a BBC. A bizottság szerint az egyes tagállamoknak nem feladata a kereskedelempolitika egyedi alakítása.

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, a két ország szerint az intézkedésekre azért volt szükség, hogy megvédjék mezőgazdasági ágazatukat az olcsó importtól. A tilalom a gabonafélékre, tejtermékekre, cukorra, gyümölcsökre, zöldségekre és húsokra vonatkozik, és június végéig lesz érvényben.

Ugyan az Európai Bizottság kijelentette, hogy nem tűri az egyoldalú lépéseket, arról még nem nyilatkoztak, hogy milyen intézkedéseket hozna Lengyelországgal és Magyarországgal szemben. „Ilyen kihívásokkal teli időkben alapvető fontosságú, hogy az EU-n belül minden döntésről egyeztessünk, azokról közösen határozzunk és összehangoljuk őket – idézte a bizottság egyik illetékes szóvivőjének nyilatkozatát a brit közszolgálati adó.

Az ukrán gabona nagy részét a Fekete-tengeren keresztül exportálják, de Oroszország tavalyi inváziója megzavarta az exportútvonalakat, és ennek következtében nagy mennyiségű gabona került Közép-Európába.

Ukrajna szerint a lépés ellentmond a kétoldalú kereskedelmi megállapodásoknak. Az ukrán mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint Kijev „mindig is megértéssel viszonyult a lengyel mezőgazdasági ágazat helyzetéhez, és azonnal reagált a különböző kihívásokra”. – Jelenleg az egyoldalú drasztikus intézkedések nem fogják felgyorsítani a helyzet pozitív megoldását – tették hozzá közleményükben.

Az illetékes lengyel és ukrán miniszterek egyébként hétfőn találkoznak majd Lengyelországban, hogy megvitassák a kérdést.