Egy nap, és kiderül: csodát tett-e a nemzeti összefogás

Egy nap, és kiderül: csodát tett-e a nemzeti összefogás

Résztvevők székely zászlót feszítenek ki az erdélyi székely szabadság napjának budapesti szimpátiarendezvényén a Hősök terén 2020. március 10-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmas hajrába kezdett az Európai Unió nemzeti régióinak érdekében a Székely Nemzeti Tanács által meghirdetett polgári kezdeményezés. Már csak egy nap van hátra: május 7-én, vagyis csütörtök éjfélkor jár le a határidő, ameddig össze kell gyűjteni a kezdeményezés eredményességéhez szükséges egymillió aláírást.

Februárban-márciusban vett lendületet az addig nem nagy hírveréssel kísért akció, amit azonban megtört a koronavírus-járvány. Az ugyanis lehetetlenné tette a papíron, közterületen zajló aláírásgyűjtést. A szervezők ekkor minden erejükkel az online gyűjtésre koncentráltak. Ez és a magyar belpolitikában ritkán tapasztalható összefogás végül talán meghozza gyümölcsét.

Szerda estére 750 ezer körül volt az elektronikus aláírások száma, amihez a szervezők szerint hozzá lehet adni nagyjából kétszázezer papír alapú szignót. Az utolsó napokban tízezrével érkeztek az aláírások, sajnos azonban ma délután hosszú órákra leállt az aláírásgyűjtő oldal. Az Európai Bizottság informatikusai szerint ennek oka az elégtelen szerverkapacitás, ám ígéretet tettek a probléma elhárítására. A magyar szervezőknek jelezték: egyik kezdeményezésnél sem láttak még hirtelen ennyi támogatót.

Lapunk többször is beszámolt az aláírásgyűjtésről, amelynek célja, hogy az uniós kohéziós politika alakításakor kiemelten vegyék figyelembe azoknak a régióknak az érdekeit, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Másként fogalmazva: Brüsszel a fejlesztési pénzek elosztásakor ügyeljen arra, hogy az adott államok ne alkalmazzanak hátrányos megkülönböztetést a területükön fekvő nemzeti régiók rovására. Jogszabály garantálná a régiók egyenlőségét és a regionális kultúrák fenntarthatóságát. A kezdeményezésről először a Székelyföld juthat az eszünkbe, de sikere pozitívan érintené a Csallóközt, a Partiumot, de akár például a baszkokat is.

A legegyszerűbben az Irdala.hu oldalon keresztül lehet támogatni a kezdeményezést, illetve a Nemzetirégiók.eu oldalon. A magyarországi pártok majdnem mindegyike az akció mellé állt, éppúgy aláírásra biztatott például Karácsony Gergely főpolgármester, mint Varga Judit igazságügyi miniszter. De a magyar közélet számos ismert szereplője is a nevét és arcát adta a kampányhoz az elmúlt hetekben. Csak egy példa a szokatlan összefogásra: a színházi élet ismert szereplői közül Vidnyánszky Attila, Máté Gábor, Jordán Tamás és Pintér Béla is a kezdeményezés mellé állt.