Egyenletesre gyalulta az erdélyi magyarságot a Fidesz

Egyenletesre gyalulta az erdélyi magyarságot a Fidesz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyarországról érkező propaganda miatt lett oroszbarát és nyugatellenes az erdélyi magyarok többsége – egyenformájúvá gyalulta az ottani közvéleményt a Fidesz. Korábban jelentős volt a különbség a tömbmagyar Székelyföld és a többi, jellemzően szórványban élő magyar közösség között – az előbbit elmaradottnak, kevésbé modernnek, falusiasnak és etnikailag túlságosan meghatározott látta a másik, míg fordítva a székelyek liberálisnak, túlságosan multikulturálisnak gondolták a nagyvárosi magyarokat. Aztán a Fidesz nyugatellenes retorikáját átvette az RMDSZ, és felerősödött a Budapestről érkező propaganda is, ami mára a kolozsvári magyarságból is székelyföldit csinált – állítja Kiss Tamás erdélyi szociológus, társadalomkutató.

Ennek a jelenségnek igen súlyos következménye van a román politikában: az idei választási kampányban fény derült arra – maga Kelemen Hunor pártelnök mondta el –, hogy Orbán Viktor 2022-es tusnádfürdői fajelméleti fejtegetése gyakorlatilag az RMDSZ kormányzati pozíciójába került, így az erdélyi magyarok politikai érdekérvényesítő képessége súlyosan csorbult. Az erdélyi magyarok egyre kevéssé fogyasztanak román nyelvű médiát, és miután a magyar kormányzati pénzből felvásárolták az erdélyi magyar sajtó többségét, jellemzően a propagandasajtó éri el őket, hiszen a központosítás következtében ma már az erdélyi magyar újságíró is csak mikrofonállvány lett.

Kiss Tamással a beszélgetést a székelyudvarhelyi médiapartnerünk, az uh.ro készítette.