Erdélyi lap: decemberben bezárták, októberben újraindítják

Erdélyi lap: decemberben bezárták, októberben újraindítják

Fidesz által kontrollált erdélyi magyar lapok (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nehéz következetességet felfedezni a Fidesz által ellenőrzött, magyar közpénzből összerakott erdélyi médiaholding működésében: miután tavaly decemberben bezárták az összes nyomtatott újságjukat (köztük a Krónika országos, valamint Székelyhon és Székely Hírmondó regionális napilapokat; a Heti Hirdető és Nőileg magazinokat), most legalább egyet újraindítanak közülük. Csütörtökön délelőtt ugyanis az jelent meg a Nőileg női magazin Facebook-oldalán rengeteg szmájli kíséretében: „ÜNNEPI BEJELENTÉS! Hamarosan újra a kezedben tarthatod kedvenc női magazinodat, hiszen újra megjelenik nyomtatott formában a Nőileg magazin. Nekünk már nagyon hiányzott a nyomdaillat, az a kézzelfogható érték, amit a magazin képvisel, és bízunk benne, hogy osztoztok az örömünkben. Az októberi lapszámot hamarosan megvásárolhatjátok. Maradjatok velünk, hiszen hamarosan érkezünk a részletekkel!”

Ez a döntés mindén bizonnyal szoros összefüggésben van augusztus végi cikkünkkel, amikor megírtuk: a Bethlen Gábor Alap az 55.2023-as számú határozatában július 14-én úgy döntött, további kétmilliárddal (egész pontosan 1 milliárd 950 millió adóforinttal) támogatja az Erdélyi Médiatér Egyesület működését. Érdekesség, hogy éppen a legkisebb, igazából rétegközönséget megcélzó sajtóorgánumot indítják újra, ráadásul úgy, hogy a decemberi bezárások során teljesen felszámolták a saját, több megyére kiterjedő terjesztői hálózatukat is. Kérdés, hogyan jut el majd az újraindított lap az olvasókhoz – ehhez várhatóan külső cég segítségét kell igénybe venniük. Úgy tudjuk, vannak tervek egy közéleti hetilap elindítására is, ám erről még nem született végleges döntés, és ennek is meg kell oldani a terjesztését – Romániában a román posta nem igazán alkalmas az újságok kihordására, ezt a feladatot kis magáncégek végzik el.

Az anyaországi KESMA mintájára létrehozott erdélyi sajtóholding a nyáron úgy nézett ki, hogy volt néhány honlapja, minden nyomtatott sajtótermékét bezárta, és a legértékesebb vagyonelemét, a 12 sugárzási frekvenciával rendelkező rádióhálózatát is elkótyavetyélte azzal, hogy kisebbségi tulajdonos lett benne. Mi derítettük ki ugyanis augusztus közepén, hogy a holding legértékesebb elemét átruházták egy román üzletember többségi tulajdonába. A többségi tulajdonos Morar Nicolae Radu, a Magyarországon is több médiaérdekeltséggel (Sláger FM, Sláger TV, Roma Rádió, Dikh Tv, Fishing & Hunting stb.) rendelkező üzletember, a rádiólicenszek cseréjét már a román médiahatóság is tudomásul vette.

Erdélyi forrásaink úgy tudják – és ezt a cégadagok, valamint a döntések is megerősítik – hogy Demeter Szilárd totális vereséget szenvedett az erdélyi médiaprojekt kapcsán, az embereit eltávolították a cégek és a civil szervezet vezetőségéből, így újra érkezik a pénz Budapestről, amiből korrigálni próbálják az előző vezetés döntéseit. Úgy tudjuk, a lapok bezárása komoly sokkot okozott a székelyföldi olvasóknál, és a Fideszben attól tartottak, ez kihathat az erdélyi magyarok jövőbeli szavazási kedvére is.

Az újraindítás azonban kétélű fegyver: médiapiaci tapasztalat szerint egy bezárás után sokan elpártolnak addigi kedvencüktől, így hiába indul újra a sajtótermék, a korábbi eladásokat szinte sohasem sikerül újra elérni. A Nőileg egyébként sem volt nyereséges, így csak az biztos: magyar adófizetői pénz nélkül vélhetően most sem lesz működőképes.