Újabb kétmilliárd a kiherélt fideszes erdélyi médiabirodalomnak

Újabb kétmilliárd a kiherélt fideszes erdélyi médiabirodalomnak

Plakát Csíkszentsimon határában. Már nem sokáig adnak teret a magyar szónak (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Mint egy feneketlen kút: sok milliárd adóforintból felvásárolták az erdélyi magyar média többségét, aztán tavaly decemberben bezárták az összes nyomtatott lapot, a rádiókat átadták egy román üzletembernek, most pedig még kaptak közel kétmilliárdot a maradék néhány honlap üzemeltetésére.

Egyszerűen érthetetlen, mit történik az „erdélyi Kesmá”-nak is nevezett Erdélyi Médiatér Egyesület körül. A Fidesz határon túli médiabirodalma nagyszabású tervekkel indult, csúfos kudarc lett belőle, de legalább jó sok pénzébe került a magyar adófizetőknek. Legalább 7,5 milliárd forintot biztosan kapott a társaság az erdélyi médiabirodalom kiépítésére, melyet aztán nem origósítottak el, de végig a budapesti kormány narratívája szerint működött, és kritikus pillanatokban kalapácsként is használták. Az Erdély-szerte terjesztett Krónika napilapban például az ellenzék kormányfőjelöltjének kolozsvári látogatásáról ezzel a címmel közöltek tudósítást a 2022-es választások előtt: „Orbán Viktorral szembeni gyűlöletét hozta Erdélybe Márki-Zay Péter.”

Szóval felvásároltak több nyomtatott lapot, négy rádiót (összesen 12 frekvencián sugároznak Székelyföldön) és több honlapot – ezek jellemzően a nyomtatott sajtóhoz tartozó oldalak, de nem csak. 2022-ben aztán elfogyott a pénz, és drasztikus megoldáshoz nyúltak a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva. A székelyföldi újságolvasókat sokkoló döntés azt jelentette, hogy decemberben megszűnt a Krónika országos napilap, a négy regionális napilapból 2019 nyarán összevont Székelyhon, a felső-háromszéki olvasókat kiszolgáló, szintén naponta megjelenő Székely Hírmondó (ezt alig két hónappal a bezárásokat bejelentő döntés előtt vásárolták meg!), a Heti Hirdető hetilap, valamint a Nőileg havi magazin.

• Mit mondott lapunknak az erdélyi rádiókat megszerző román üzletember?
• Várható-e tőle az erdélyi identitás erősítése?
• Mi maradt az Erdélyi Médiatér Egyesületnél és mire mehet a kétmilliárd forint?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap augusztus 25-án megjelent, 2023/34. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!