Románia blokkolja a magyar kormány fejlesztéseit Erdélyben

Románia blokkolja a magyar kormány fejlesztéseit Erdélyben

Luxushotel épül Szovátán magyar adóforintokból. Bukarest nem támogatja. (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A G4media.ro román hírportál exkluzív információja szerint Bukarest többé nem járul hozzá a magyar kormány erdélyi beruházásaihoz. – Románia semmilyen szinten nem adta hozzájárulását ahhoz, hogy Magyarország az elmúlt évekhez hasonlóan beruházási programokat hajtson végre Erdélyben – közölte a Külügyminisztérium sajtóirodája a román újsággal.

A válasz azután érkezett, hogy Kozma Mónika, a magyar kormány erdélyi beruházási programját felügyelő Pro Economica Alapítvány vezetője egy hete azt nyilatkozta a Krónikának, hogy Magyarország újabb programokat akar indítani, jellemzően a Partiumban.

– Románia és Magyarország között semmilyen szintű kétoldalú megállapodás nem született arról, hogy Magyarország állami finanszírozási programokat hajtson végre román területen. Ilyen megállapodás hiányában a román fél részéről nincs hozzájárulás ezekhez – mondták a G4 Médiának a bukaresti külügyminisztérium képviselői.

Kozma Mónika a Krónikának arról beszélt, hogy „a program elindításához viszont továbbra is szükség van román-magyar megállapodásra. Az ügyben zajlanak az egyeztetések.”

A lap szerint az erdélyi gazdaságfejlesztési program folytatásáról szóló tárgyalások a korábbi bukaresti kormánnyal kezdődtek el, amely különböző feltételeket szabott a magyarországi gazdasági beruházások erdélyi pályázatai számára. Azóta az ukrajnai háború és az energiaválság jelent újabb gondot. Kérdésessé vált a magyarországi pénzügyi támogatás további finanszírozása, azonban jó hír, hogy a gazdasági gondok ellenére a magyar kormány ezt a programot is bevette az idei állami költségvetésbe. Magyar részről tehát el lehetne indítani az újabb gazdapályázatot, amennyiben a román féllel sikerül tető alá hozni a rég várt megállapodást.

Tavaly novemberben arról írtunk: magyar adóforintokból összesen kilenc luxushotel épül Erdélyben, és ezeket a támogatásokat is a Kozma Mónika vezetette Pro Economica Alapítványon keresztül adták oda a szerencsés nyerteseknek, köztük Mészáros Lőrinc és Tiborcz István egyik üzlettársának.