Romániában már elektromos a helyi BKV

Romániában már elektromos a helyi BKV

Elektromos busz Romániában (Fotó: Cristian Matei polgármester Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tordán tegnap munkába áll húsz elektromos autóbusz, így az erdélyi város lett az első település Romániában, amely a teljes tömegközlekedését környezetbarát módon oldja meg. A járműveket uniós forrásokból vásárolták, és egy új cég üzemelteti őket, mely száz százalékban a város tulajdonában van. A település polgármestere, Cristian Matei a közösségi oldalon azt írta: az új közszállítási eszközök egy megemelt utazási kényelmet biztosítanak az utasoknak. Bebizonyítottuk, hogy ha igazán meg akarjuk oldani az emberek problémáját, meg lehet találni a hatékony megoldásokat.

Elektromos busz Romániában (Fotó: Cristian Matei polgármester Facebook oldala)

A tordaiak cseh gyártmányú elektromos buszokat vásároltak: tízet a Sor EBN 10 és ugyanannyi a SOR EBN 11-es típusból. Ezek 120 kw-os akkumulátorokkal vannak felszerelve és egy töltéssel 250 kilométert tudnak megtenni. A húsz jármű összesen 10,6 millió euróba, vagyis 3,5 milliárd forintba került. Van bennük térfigyelő kamera, wifi, rámpa a mozgássérült utasoknak, légkondicionáló és elektromos jegykezelő rendszer is.  

Az első napi üzemelés problémamentesen zajlott, és ami még fontos, a jegyek és bérletek ára sem drágult a Kolozs megyei városban.