Ennyi tehetségünk van, gyerekek

Ennyi tehetségünk van, gyerekek

Gyurcsány Ferenc (Képernyőfelvétel / Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Demokratikus Koalíció nem szeretne előválasztást a 2024-es önkormányzati választás előtt, mert az szerintük „kudarcos project”. A felvetés technikai szempontból érthető: egyfelől valóban könnyedén tragikomédiába fulladhatna, hogy párezres városok polgármesterjelöltjeiről, vagy megyeszékhelyek körzetes indulóiról elővoksoláson szülessen döntés. Másfelől – ismerve az erőviszonyokat – egyáltalán nem biztos, hogy van annyi kádere az ellenzéknek, akikkel helyi szinten válogatót lehetne  rendezni. De ettől még a nagyvárosokban, vagy Budapesten lehet értelme az előválasztásnak, ráadásul a projekt abból a szempontból egyáltalán nem volt kudarcos, hogy tematizálta a közéletet. Emlékezetes, a kormány is lépni kényszerült: éppen ebben az időszakban jelentette be a legnagyobb választási osztogatásait. Az már más kérdés, hogy az ellenzék - sok minden mással együtt - ezt teljesen figyelmen kívül hagyta.

A legfontosabb kérdés azonban itt mégiscsak az volna, miként lehetséges, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, nevében a demokratikus jelzővel kudarcnak nevez egy voksolást? Ráadásul teszi mindezt úgy, hogy az előválasztás első fordulójában a miniszterelnök-jelöltek csatáját az ő indulójuk nyerte, választókerületi bontásban elképesztő fölénnyel.

Két dátum adja meg a felvetésre a választ. Az egyik 2022. április 3-a: az országgyűlési voksoláson kiderült, hogy az előválasztások helyszínéül szolgáló nagyvárosokból politizálva, urbánus témákkal, helyi beágyazottság nélkül és persze inverz betűkkel lehetetlen országos választást nyerni. Igen, persze: a kormány ellenzékiségükért pénzelvonással büntetett egyes nagyvárosokat, és feudumként őrzi a körbetérkövezett falvakat. Politikai csecsemőknek is közismert tények ezek, nemhogy azoknak, akik elszámoltatást, alkotmányozást és rendszerváltást mernek ígérni a választóiknak.

A másik kulcsdátum pedig 2006. május 26-a. „Ennyi tehetségünk van gyerekek” – mondta akkor a DK jelenlegi elnöke, Magyarország akkori miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc. Akkor a kormányzati teljesítményüket minősítette így, de azóta nemegyszer kiderült, hogy ellenzéki politizálásukra is igaz mindez.