Fideszes igen a szervezett, tömeges migrációra

Fideszes igen a szervezett, tömeges migrációra

Vendégmunkások tiszaújvárosi konténerlakásoknál (Fotó: AFP via Europress/Kisbenedek Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szélesre tárta az ajtót a parlament a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatása, vagyis a szervezett és tömeges migráció egyik formája előtt. A cél, hogy 2030-ig legkevesebb félmillió új munkahely jöjjön létre; a napokban elfogadott törvény annak beismerése, hogy ez belső, hazai humán erőforrásból nem megoldható.

A fideszes propaganda jól működik, legalábbis a Publicus kutatása szerint: a magyarok kétharmada nem támogatja külföldi munkások behozatalát, még a kormánypárti szavazók 53 százaléka sem ért egyet az általa támogatott politikai erő álláspontjával. Vagyis minden jel szerint ezúttal a kormány egy fontos kérdésben kisebbségbe került Magyarországon, amit leginkább saját magának köszönhet. Olyannyira sikerült az elmúlt években az agyakba huzalozni, hogy a migráció rossz, olyannyira végletesen leegyszerűsítette a miniszterelnök harci gépezete a kommunikációt, hogy a többség, ideértve magát Farkas Flóriánt is, süket a kormányzati magyarázkodásra. Maga a törvény igyekszik időbeli korlátokat szabni a vendégmunkások itt-tartózkodásának, gátolni próbálva a tartós letelepedést, a családegyesítést. Ám kérdéses, tömeges migráció esetén betartathatóak lesznek-e a korlátozó rendelkezések.

Hol vagyunk már attól, amikor a kormány azzal riogatott, hogy a migránsok elvehetik a magyarok munkáját? Nem volt ilyen tömeges szándék, ellenben ma már kormányzati igény az idehozataluk. Sajnos elsősorban az akkumulátor- és egyéb tervezett, jellemzően alacsony hozzáadott értéket termelő beruházások szívják fel az idegen, várhatóan jelentős részben távol-keleti munkaerőt.

Abban a kormánynak igaza van, hogy vendégmunkások nélkül jelentősen zsugorodna a magyar gazdaság teljesítménye. A fagyi visszanyal: hiába van elvi alapon (rész)igazsága a Fidesznek, a migrációt elvágólagosan elutasító kampányaival ez még saját tábora jelentős része szerint sem fér össze.

Azt pedig mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy elképzelje, mit művelt volna a Fidesz, ha korábban hasonló ötlet Brüsszelből vagy a magyar ellenzéktől érkezik. Akár tetszik valakinek, akár nem, az Orbán-kormány mostantól hivatalosan is migrációpárti. Hisz erről nem a szavak, hanem a tettek ítélnek.