Ítélkezés helyett

Ítélkezés helyett

Laptop (Fotó: Burst / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nevelőszülők többsége áldozatos, különleges munkát végez – hangzott el az SOS Gyermekfalvak részéről a nemrég történt tragédiával kapcsolatban. Többen ugyanis rögtön a nevelőszülőség egészére, a gyerekgondozást vállalók összességére kiterjesztették volna dühüket, megrendültségüket. Hiszen valóban sokkoló az, ami a hírek szerint egy félrenyelés miatt megfulladt kétéves kisfiúval történt.

A nyilvánosság nem tud mit kezdeni egy ennyire súlyos, elképzelhetetlen történettel. A zavarodottságot pedig sokan azzal fojtanák el, hogy gyorsan ítélkeznek. Az ügy feltételezett érintettjével szemben, aki meglehet, valóban vétlen a halálesetben? Vagy az összes nevelőszülővel kapcsolatban? Tapasztaljuk ezt is, azt is. Hasonlóan viselkednek, mint a svájci farkast kilövő vadász esetében.

Az internetes nyilvánosság azonnal felelősért kiált, rendszerszintű hiányosságokat vél felfedezni, gyakran pedig egy teljes közösségre kiterjesztené haragját. Miközben a vadászkamara szóvivője is elmondta: nem korrekt az általánosítás, ráadásul a vadgazdálkodás még csak nem is pusztán az állatok kilövéséből áll, hanem például abból is, hogy aszály idején lajtos kocsikkal hordják a vizet a vadászterületekre. Kívülállókként viszont nem látunk bele sem a konkrét ügyekbe, sem általában a hasonló feladatot ellátók életébe.

Igaza van az SOS Gyermekfalvaknak, valóban inkább köszönetet lehetne mondani rengeteg embernek, aki felelősségteljesen végzi el ezt a munkát. És igen, természetesen vannak olyanok is, akiket ki kellene szűrni a rendszerből. Történnek sajnos mulasztások, történnek tragédiák. De sokkal jobb lenne, ha ahelyett, hogy azonnal, könnyen ítélkezünk, inkább igyekeznénk minél több információt összeszedni, az általánosítást mindenképp elkerülve.

Nem segítünk senkinek azzal, ha petícióban kezdünk mindenféle büntetéseket követelni, vagy épp egy kommentsorban részletezzük hosszan, mi mindent tennénk az elkövetővel. Nem ettől leszünk jobb emberek, sőt. Érdemes lenne sokkal inkább a saját környezetünkben élőkre figyelni, és azokon segíteni, akiken valóban tudnánk.