Meghalt Navalnij. „Ennyike”

Meghalt Navalnij. „Ennyike”

Budapesten is lerótták tiszteletüket Alekszej Navalnij előtt, aki 2024.02.16-án halt meg (Fotó: Magyar Hang / Hutter Marianna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghalt Navalnij. Ez minden szempontból nagyon rossz hír.

Ezt írta ki a Facebook-oldalára az egyik ismert kormánypárti, a propaganda szólamokon túl rendszeresen érvekkel vitázó újságíró. Nem a Megafon vagy az ahhoz hasonlók bugyraiba szálltam hát alá, amikor azt próbáltam szondázni, hogyan fogadja a fideszes tábor a tragikus hírt. Jöjjön hát a magát morális fölényben érző civilizációs deficit néhány megnyilvánulása! „Ennyike.” „Meghalt a szomszédom, János bácsi. Ugyanilyen rossz hír.” „Kit érdekel és kinek rossz hír.” „Egész jó helyen volt Jamal-Nynyec, friss levegő stb.”  És? Lipsi volt.”  „Minden élőlény meghal a földön. Ez egy genetikai kód.” „Jó ügynök volt, kár érte. Úgy értem, érte egy kár.” Az igazsághoz tartozik, hogy másmilyen kommentek is voltak, de az effajta alávaló részvétlenség így is mellbe vágott.

Eközben a putyini propaganda magyar szuverenitást sértő betüremkedései azon lamentálnak, hogy a haláleset jól jöhet az amerikaiaknak az orosz elnökválasztás előtt; a hivatalos orvosi vizsgálat perdöntő voltát hangsúlyozzák; az elhunytat ellentmondásos személyiségként jellemzik.

Nem beszélnek a lényegről, a mindenki által ismert tényekről: a 47 éves Alekszej Navalnijt, Putyin ismert kritikusát a rendszer előbb megmérgezte, majd miután visszatért a hazájába, börtönbe vetette, ahol évek alatt lassan, szisztematikusan gyötörték testét-lelkét. A halála így semmiképp sem lehetett, úgymond, természetes. Meglehet, Navalnij sem volt szent, de kivívta a jóakaratú emberek tiszteletét, hiszen az életét az orosz szabadságért áldozta fel a fagyos északon lévő büntetőtelepen. A maga cinikus módján Navalnij tragédiájára, annak valós körülményeire utalt a Putyinnal interjúzó, fideszes körökben népszerű Tucker Carlson idevágó megjegyzése is közvetlenül a halálhír előtt: egy országot vezetni annyit jelent, hogy néha megölsz embereket. Igen, értjük.

Tizenöt éve elképzelhetetlen volt, hogy hasonló esetben Orbán Viktor ne ítélje el éles szavakkal az autokrata putyini hatalom borzalmas tettét. Hogy ne jelezze az övéi előtt: egy demokrata számára elfogadhatatlan, hogy bárki ilyen módon bánjon el a politikai ellenfelével.

Csak remélni tudjuk, hogy a magyar vezető nem Carlson (és Putyin) fejével gondolkodik.

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!