Székely(hon) gerinc

Székely(hon) gerinc

Lénárd András, a Csíki Sör tulajdonosa és Lázár János még 2017-ben az Igazi Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni sörfőzdében (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ritka alkalom a mostani, amikor jól belelátni a Fidesz által ellenőrzött erdélyi sajtó működésébe. A héten volt két történetünk is, ami székelyföldi érintettségű: pénteken megírtuk, hogy magyar diplomata útlevelére hivatkozva próbálja megúszni a gyorshajtást Romániában a NER-közeli Lénárd András, a Csíki Sör egyik tulajdonosa. Tegnap reggel pedig azt is, hogy a másik tulajdonos, a holland Lixid Holding BV csődeljárást kezdeményezett a sörgyártó cég ellen. Az első hírt a teljes magyar független sajtó átvette, a KESMÁ-hoz tartozó kiadványok (központi utasításra?) azonban nem foglalkoztak vele. A román nyelvű bukaresti G4Media is érdemesnek találta a közlésre, ám a Székelyhon éles szemű hírszerkesztőinek figyelmét valahogy elkerülte a hír. Végülis a saját térségük egyik fontos gazdasági szereplőjéről és munkaadójáról van szó benne, tehát szóra sem érdemes – gondolhatták.

A tegnapi hírünk (melyet mi reggel hatkor élesítettünk) is szépen átment a magyar sajtón, és ezt már KESMÁ-s lap is lehozta, jelesül a Világgazdaság (rendesen hivatkozva lapunkra). Erdélyben először a Transtelex vette át az információt (ők román idő szerint 10:29-kor tették ki a cikket), majd este hatkor immár egy kibővített saját anyagban is foglalkoztak vele. Nagy meglepetésemre délután 13:56-kor a Székelyhon oldalán is megjelent a rövid hír, szerző nélküli cikkben. Azt gondoltam, csupán apró figyelmetlenség, hogy szó sem esik benne az eredeti forrásról, vagyis a Magyar Hangról, ezért a hivatalos e-mail címükre küldtem egy jelzést: mi vettük észre a Hargita Megyei Törvényszéken elindított csődeljárást, és mi írtuk meg először, ezért a szakma szabályai szerint illik lehivatkozni.

Maga a főszerkesztő válaszolt a lap központi címéről, így nem sértek levéltitkot: naponta követik a törvényszék oldalát, ez a munkájuk része, és pont ma délután gondolták úgy, hogy írnak erről egy hírt. A törvényszék oldalán legalább egy hete ott van a bejegyzés a perről (nekünk is időbe került, amíg összeszedtük az alapos cikkhez szükséges adatokat), de ők pont most vették észre, ráadásul úgy, hogy fogalmuk sem volt az általunk írt cikkről. Árulkodó, hogy a Székelyhon rövid írásában benne van ez a szöveg is: „a néhány órája nyilvánossá vált hírre a csíkszentsimoni sörgyár a Facebook-oldalán a reagált” – ezek szerint talán mégsem a naponta követett törvényszéki oldalról szereztek tudomást a dolgokról. Egyszerűbb lett volna annyit válaszolni: bocsánat.

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!