Gulyás Gergely és a Lölő-jelenség

Gulyás Gergely és  a Lölő-jelenség

Pesty László (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem sokat kellett aggódnia a kormánynak azon, milyen választ adjon Pesty László mondataira. A dokumentumfilmes Tusványoson vont párhuzamot a Biden- és „Lölő-klán” között, mindkét esetet úgy értékelve, hogy a kirakatban lopnak, csalnak, hazudnak. Szerinte förtelmes mindkettő, egyben történelmi eszméket kompromittálnak. Amikor a 444 később rákérdezett, Pesty úgy fogalmazott, hogy Lölő alatt gondolhat valaki Szijj Lászlóra is. Illetve: ő mondott, amit mondott, „aki érti, érti, aki meg nem érti, az... érti.”

Mennyire egyszerű dolga volt a kormányinfón Gulyás Gergelynek! Elég volt annyival lesöpörnie az asztalról, hogy a kijelentésekben nem talált értelmet és összefüggést. Meg hogy érdemes meghívni Tusnádfürdőre a kormánnyal kritikus embereket is, csak legyen a kritikájukban az előbbi kettőből. Gulyás ezek után egyenesen azt is mondta, ő nem ismer semmiféle Lölő-jelenséget.

Arról a Gulyás Gergelyről beszélünk, aki korábban például azt mondta: azért nem lehet ott lapunk a kormányinfón, mert nincs elég hely. Máskor Gulyás Balázs kérdezte arról, miért lehetnek ott eközben nem bejegyzett sajtóorgánumok is. Kész öröm, hogy Medveczky Attila (Magyar Fórum) hétről hétre ott lehet és kérdezhet. Az ő felvetéseiben bizonyára több értelmet szokott találni Gulyás Gergely. A miniszter, aki mit sem tud bármiféle Lölő-jelenségről.

Lehet azon viccelődni, hogy Pesty szórakoztatóan fogalmazott, esetleg hogy egy fesztiválon nem mindig marad józan az ember. (Ha Bayer Zsolt józan volt, amikor a „k.rva anyjukba” elküldött „rakat b.ziról” beszélt, akkor inkább igyon még ő is.) Ettől még a dokumentumfilmes, akit ma is gyakran látni a tévében, kifejezetten vitaképes, politikai elvakultságtól mentes ember. Nyilván egy Tölgyessy Péter-nagyesszében kifinomultabb válaszokat kapunk arra, mi is a gond a Mészáros Lőrinc-jelenséggel. De csupaszítsuk le a dolgot: Pesty annyit szeretett volna mondani, hogy ahogy sok kormánypártinak, úgy neki sem tetszik ez a teljesen nyíltan folytatott klientúraépítés. Nem tetszik neki, ahogy Mészáros, illetve több más kormányközeli vállalkozó a csúcsra jutott. Nem tesz jót ez szerinte a jobboldal megítélésének. Ezzel már feltehetőleg nehezebb vitatkozni, mint azzal, hogy van-e hasonlóság Bidenék és Mészárosék között. Amely párhuzammal a dokumentumfilmes saját táborának kívánhatta érzékeltetni, miről is van szó. Hunter Biden ügyein jót nevetnek? Beszéljenek akkor a Mészáros-klánról is!

Kényelmetlenebb, hogyne. Könnyebb Pestyn viccelődni. Pedig nem ő az, akinek a társaságát kínosnak kellene érezni Tusnádfürdőn.