Valami megreccsent

Valami megreccsent

Magyar Péter a Partizán műsorában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gőzerővel zajlik a kármentés, gyorsan átlépne Novák Katalinon (és Varga Juditon) a hatalmi gépezet. Már a magyarázatra sem kíváncsiak, hogy mégis miért adott kegyelmet egy elítélt pedofil bűntársának a távozó köztársasági elnök, noha a búcsúbeszéd is adós maradt ezzel. A szombati kettős lemondás után igyekezett visszaszerezni a kezdeményezést a kormányoldal.

Ebbe piszkált bele Magyar Péter, Varga Judit volt férje, aki korábban állam cégeknél töltött be vezető tisztséget. A posztjait talán még el lehetett intézni annyival, hogy személyes motívumok mozgatják a NER-rel való hangos szakítását. A Partizánnak vasárnap este adott terjedelmes interjúja azonban túlmutat ezen; nem egy vagdalkozó embert hallottunk, hanem olyasvalakit, aki nagyon is átgondolta, mit és hogyan mond. És mikor: a kegyelmi botrány átszakította az először a hír elhallgatásával próbálkozó propagandagépezet falát, ezen a résen keresztül juttatja el üzeneteit a NER belső működését, viszonyait jól ismerő Magyar Péter.

Néhány döbbenetes történetet leszámítva valójában nem mondott semmi olyat, amit a figyelmes közvélemény ne tudott volna már. A rogáni propagandagépezet példátlan szigorral felügyeli a teljes kormányzati és állami szektor kommunikációját, túlárazzák a kiválasztott cégekre írt beszerzéseket, az ország fele néhány család kezébe került, a felfoghatatlan mértékű vagyonosodásnak a miniszterelnök családja is részese. Ahogyan erről, s amilyen háttérrel – fideszes kormánytagok, politikusok jó barátjaként, a polgári gondolat híveként – beszél, az adja a megszólalása erejét. Illetve ahogy keretbe foglalja a mondandóját, pontos látleletet adva az ellenzékről és a társadalmi apátiáról. Azt, hogy az elhangzottakon túl fog-e még borítani, homályban hagyta.

Úgy látszik, a hatalomnak több szálat kellene elvarrnia, mint tervezte. Magyar Péter kicsit hasonlóan lebbentette fel a fátylat a kormányzati politika és gazdaság kiábrándító, olykor a maffiát idéző, minden hirdetett eszményt megcsúfoló működéséről, ahogy annak idején a napvilágra került őszödi beszéd mutatta meg a gyurcsányi hatalomgyakorlás cinizmusát, belső valóságát. Amiből nem feltétlenül következik, hogy a hatás is hasonló lesz. Az viszont tagadhatatlan immár, hogy a fideszes hatalmi tömböt irgalmatlan viszályok, személyi küzdelmek feszítik belülről.

Az országban változást sürgető Magyar Péter a kormányzati kommunikációt és a titkosszolgálatokat a kezében tartó, a nyilvánosság számára alig látható Rogán Antal kabinetminiszter ellen intézett frontális támadást. Ahogy a kegyelmi ügy a Fidesz politikájának szimbolikus alapjait, a fennen hirdetett identitást, Magyar Péter offenzívája is e politika szíve közepét, hatalom és vagyon elképesztő mértékű koncentrációját célozza.

Orbán Viktor számára minden bizonnyal fájdalmas lehetett Novák Katalin és Varga Judit elvesztése. De ők, ha nem is könnyen, de beáldozhatók, pótolhatók. Rogán Antal viszont nem számít fogyó eszköznek az orbáni rendszerben. Magyar Péter nehézsúlyú ellenfelet választott. Az biztos, hogy nagyon sokan érzik úgy az országban, mint ő: nincs hova hátrálni.

Hirtelen izgalmassá vált az eddig tét nélkülinek látszó magyar politika.

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!