Védelmi pénz Orbán Viktornak

Védelmi pénz Orbán Viktornak

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a Fidesz-KDNP kampánygyűlésén Székesfehérváron 2022. április 1-jén. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mi a közös a Szamosban, valamint a magyar lég- és a kibertérben? Első ránézésre nem sok, másodikra viszont egyértelműek a párhuzamok: a magyar állam legalábbis erős kihívással küzd, hogy megvédje őket. Vegyük elsőre az országunkba keleten belépő folyót. Többéves sztori ez már, egy esztendeje feljelentés is született az ügyben, de semmi eredménye: zavartalanul zajlik Romániában a Szamos szennyezése. Pedig a román kormány környezetvédelemmel is foglalkozó tárcájának miniszterét a Fidesz és a minden ellenzéki pártnál nagyobb frakcióval rendelkező virtuális politikai erő, a KDNP szövetségese, az RMDSZ adja. De hiába.

Légterünk is lazán átjáróvá tud alakulni: a minap az ősöreg ukrán/orosz/szovjet (megfelelő aláhúzandó) drón repült át felettünk, az előző ciklusban pedig egy égi kávédaráló minden eleganciájával bíró AN-2-es repült be Szabolcs-megyébe – nem mellesleg háborús területről. A térség országgyűlési képviselője akkor Soros Györgyre célozgatott, ma alighanem Volodimir Zelenszkijre mutogatna. De hogy a honvédelmi bizottságot összehívja – aminek egyébként megdöbbentő módon az alelnöke lett – na, az már nem történt meg. És akkor itt van a virtuális terünk: két év alatt állítólag hatszor ért túlterheléses támadás különböző kormányzati portálokat, de a rendőrség egy év alatt sem talált tettest egyik ügyben sem.

Konkrétumokkal ritkán fárasztja ugyan Orbán Viktor és kabinetje a választókat, ez igaz, de ha van erőteljes, milliók fejébe belevert üzenete a NER-nek, akkor az a biztonság, a védelem ígérete. Ehhez képest itt van három teljesen önkényesen összerántott, közelmúltbeli példa, amiből világosan kiderül, hogy a Fidesz (és a KDNP) jelszavai mögött nincs semmi teljesítés. Pedig fizetünk mi „védelmi pénzt” az államnak: adónak hívják. De azokból túlárazott állami megbízások lesznek, meg hirdetések a sajtómamelukok által teleírt lapokba, telebeszélt tévékbe és rádiókba.

Így aztán tulajdonképpen nem is az államnak fizetjük a védelmi pénzt, hanem Orbán Viktornak, aki egyrészt közpolitikai felelősségvállalásban nem a legjobb. Egy olyan országban, ahol Kásler Miklós (egy ideig) a tárcavezetők között, Rogán Antal pedig még mindig szabadlábon lehet, ott nem is kell többet mondani. Másrészt viszont Orbán bizony úgy látja, hogy a magyarok szerint ez jó. Bolond lesz ő valódi védelmet nyújtani az ő országának, ha annak lakossága bőven megelégszik a biztonság illúziójával.

De nyugodjunk meg, látni fogjuk majd, ha valódi, téttel bíró veszedelem fenyeget minket. Onnan ismerjük fel, hogy Orbán Viktor nagyon messzire szalad majd tőle.