Ellenzék a drónincidensről: Ez nem stratégiai nyugalom, hanem közveszélyes mulasztás

Ellenzék a drónincidensről: Ez nem stratégiai nyugalom, hanem közveszélyes mulasztás

Horvát katonák egy katonai drón lezuhanása nyomán keletkezett kráter mellett Zágrábban 2022. március 11-én.A (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Választ várunk Orbán Viktortól, hogyan tölthetett 40 percet a magyar légtérben egy bombát szállító drón! – írja közös közleményében a DK, a Jobbik, az LMP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM), a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd.

Az Egységben Magyarországért azonnali és határozott választ vár Orbán Viktortól arra, hogy szerinte képes-e a magyar honvédelem megvédeni Magyarországot azután, hogy március 10-én éjjel 40 percen át zavartalanul repülhetett a magyar légtérben az a TU-141 típusú drón, amelyre a horvát védelmi miniszter közlése szerint egy bomba volt rögzítve.

Arra is rákérdeztek, hogy felszálltak-e a Gripenek ellenőrizni a drónt, és ha nem, akkor miért nem.

A pártszövetség szerint ha a magyar honvédség tényleg észlelte a drónt, akkor elfogadhatatlan magyarázkodás, hogy úgy ítélték meg, hogy az nem jelentett veszélyt. – Ez nem stratégiai nyugalom, hanem közveszélyes mulasztás és dilettáns kormányzás – szögezték le.

Egyértelmű választ követeltek a minisztériumtól és a miniszterelnöktől a következő kérdésre: tudták-e, hogy a TU-14-es bombával van felszerelve? Végül felszólították a kormányt, hogy vonják le a megfelelő konzekvenciákat.

A Zágrábban lezuhant katonai drón ügye már napok óta borzolja a kedélyeket: a pilóta nélküli repülőgép csütörtökön este 23 óra után néhány perccel, egy kollégium közelében zuhant le, és csapódott a földbe a Jarun tó térségében. A területet még az éjjel lezárták. Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt, károk a környéken parkoló gépkocsikban keletkeztek.

Kiderült viszont, hogy robbanószerkezet is volt a drónon. Szerdán rendkívüli, miniszteri szintű NATO-ülést tartanak, ahol – mint a horvát védelmi miniszter rámutatott – szó lesz arról, milyen mulasztásokat követett el a drón kapcsán Magyarország és Románia.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!