Robbanótöltet volt a drónon, ami a paksi atomerőműtől nem messze repült el, majd Zágrábban zuhant le

Robbanótöltet volt a drónon, ami a paksi atomerőműtől nem messze repült el, majd Zágrábban zuhant le

A horvát rendőrök lezárták a Jarun tó környékét, ahol feltehetően egy Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép zuhant le 2022. március 10-én. (Képernyőfelvétel: HINA multimedija)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mario Banozic horvát védelmi miniszter megerősítette azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint robbanószerkezet is volt a csütörtökön, Zágrábban lezuhant drónon. Hasonlóképpen nyilatkozott a katonai rendőrség vezetője, Vlado Kovacevic is – írja a Népszava.

Mint a vizsgálat kimutatta, nem csak a drón, hanem a rajta lévő robbanószerkezet is szovjet gyártmányú volt. Vagyis egyértelműen megállapítható, hogy nem felderítő gépről volt szó. Banozic közölte, továbbra sem tudni, oroszoké vagy ukránoké volt-e a drón.

Banozic megerősítette, hogy a bomba felrobbant, de egyelőre nem tudni mikor, a becsapódás előtt vagy utána. „Most ennek az idejét próbáljuk meghatározni” – fejtette ki. Találtak egy sérült feketedobozt is, amelyből várhatóan kinyerhetik a repülési adatokat. „Ezt összehasonlítjuk azokkal a vizsgálatokkal, amelyet közösen végzünk a NATO-tagállamokkal és a radarképek alapján rekonstruálhatjuk, pontosan honnét érkezett a drón” – húzta alá Banozic.

A pilóta nélküli repülőgép csütörtökön este 23 óra után néhány perccel, egy kollégium közelében zuhant le, és csapódott a földbe a Jarun tó térségében. A területet még az éjjel lezárták. Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt, károk a környéken parkoló gépkocsikban keletkeztek.

Szerdán rendkívüli, miniszteri szintű NATO-ülést tartanak, ahol – mint a horvát védelmi miniszter rámutatott – szó lesz arról, milyen mulasztásokat követett el a drón kapcsán Magyarország és Románia. Utóbbi területén csak rövid utat tett meg a gép.

„Ha ezt a helyzetet időben észlelték és megoldották volna a szomszédos országokban, ma nem tartanánk itt. Arra fogunk választ keresni, miért történtek a mulasztások. Románia és Magyarország védelmi minisztere aznap azt mondta, hogy értékelik a történteket” – mondta.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!