Huszonöt éves a Harry Potter-sorozat

Huszonöt éves a Harry Potter-sorozat

A regénysorozat első része, a Harry Potter és a bölcsek köve (Fotó: Thomas Taylor Drew/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Huszonöt éve, 1997. június 26-án jelent meg a brit J. K. Rowling első Harry Potter regénye. Ahogy a visszaemlékezésében Limpár Ildikó irodalomtudós nyomán a Hvg.hu írja: „Tizenkét kiadó utasította el a beküldött kéziratrészletet, majd miután a Bloomsbury mégis megvette a jogokat, mindössze ötszáz példányt nyomott ki belőle először – ami még magyarországi viszonylatban sem egy erős példányszám –, és abból háromszázötven darab került könyvtárakhoz.”

A sorozatnak az első lökést az amerikai piacon való megjelenés adta meg. Azóta a Potter-könyvek a világtörténelem legsikeresebb sorozata lett, amely immár több mint 500 millió eladott példánnyal büszkélkedhet. A teljes Harry Potter „márkát” már bő fél évtizede mintegy 25 milliárd dollárra taksálták. A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola tanulóinak kalandjai annyira felkapottak lettek, hogy tavaly év végén az első regény legelső kiadásának egy példányát 471 ezer dollárért vették meg egy árverésen.

A történeteket több mint 80 nyelvre fordították le az elmúlt negyedszázad során. Érdekesség, hogy az első részt ógörögre is átültették, ezzel a Harry Potter és a bölcsek köve a III. században élt ókori görög regényíró, Héliodórosz munkái után a legnagyobb lélegzetvételű szövege volt, amelyet erre a holtnyelvre is lefordítottak.

A Personal Creations nevű cég nemrég megmérte a világirodalom 64 ismert kötetének elolvasási sebességét és azt találta, a Harry Potter-sorozatot 60 óra alatt lehet elolvasni, tovább tart, mint a teljes Gyűrűk ura sorozat vagy a Biblia.