16 millió embert helyeztek vesztegzár alá Észak-Olaszországban

16 millió embert helyeztek vesztegzár alá Észak-Olaszországban

Koronavírus Észak-Olaszországban (Fotó: MTI/AP/Paolo Santalucia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus visszaszorítása érdekében 16 millió embert helyeznek vesztegzár alá Olaszországban. Bezárják többek közt az edzőtermeket, az uszodákat, a múzeumokat és a síkközpontokat, elhalasztják a karantén idejére tervezett temetéseket és esküvőket – írja a BBC.

Európában Olaszország a koronavírussal leginkább fertőzött ország, az újabb megbetegedések száma tovább emelkedett szombaton is. A halálesetek száma meghaladta a 230-at, a hatóságok 24 órán belül több mint 50 halálos áldozatot jelentettek. A megerősített megbetegedések száma több mint 1200-zal nőtt, így már 5883 igazoltan fertőzött személy van az országban.

„Garantálni akarjuk polgáraink egészségét. Megértjük, hogy ezek az intézkedések áldozatokat kívánnak, De most felelősséget kell vállalnunk önmagunkért.”

– mondta Giuseppe Conte miniszterelnök vasárnap. A döntés értelmében

  • felfüggesztették az esküvőket és temetéseket, valamint a vallási és kulturális eseményeket;
  • bezártak a mozik, éjszakai klubok, edzőtermek, uszodák, múzeumok és síközpontok;
  • az éttermek és kávézók reggel 6 és este 6 között lehetnek nyitva, de az embereknek legalább egy méterre kell ülniük egymástól;
  • elhalasztják a sportversenyeket, az olasz labdarúgó szakszervezet elnöke az összes mérkőzés elhalasztását kezdeményezte. Akik karantén ellenére mégis elhagyják otthonukat, három hónapos börtönre számíthatnak.

Az új, szigorú intézkedések Milánó pénzügyi központjára és a velencei turistaközpontra is vonatkoznak: Lombardia északi részét nem hagyhatják el az ott tartózkodók, valamint belépni sem lehet a régióba. Ez tízmillió ember lakhelye. Ugyanezek az intézkedések vonatkoznak további 14 tartományra, beleértve Velencét, Pármát és Modenát, így összesen mintegy 16 millió embert érintenek a korlátozások, miközben eddig körülbelül 50 ezer embert érintettek a karanténintézkedések.