Emberkísérleteket is vállalnak, csak legyen vége a járványnak

Emberkísérleteket is vállalnak, csak legyen vége a járványnak

Koronavírusban meghalt 35 éves fiát, Ronald Palomót temető Aurora Davilát támogatják rokonai a perui főváros, Lima környékén fekvő Comas temetőjében 2020. július 6-án (Fotó: MTI/AP/Rodrigo Abd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megdöbbentő közegészségügyi helyzetben van Peru: a járvány kezdete óta az ország lakosságából minden ötvenkettedik ember megfertőződött már az új típusú koronavírussal, és egymillió lakosra 862, a járvánnyal összefüggésbe hozható haláleset jut. Ez a legmagasabb arány jelenleg a világon, tehát itt van a legtöbb áldozata a vírusnak.

A 33 milliós lakosságú latin-amerikai országban eddig összesen 630 ezer fertőzést regisztráltak (ezzel az abszolút számokat tekintve is ötödikek a világranglistán) és 28 471 halálesetet. Az aktív esetek száma jelenleg 163 ezer, közülük ezerötszázan vannak kritikus állapotban. Tegnap mintegy nyolcezer új fertőzést találtak a hatóságok és 194 ember halt bele a betegség szövődményekbe.

Pár napja megdöbbentő képriportot közölt a The Atlantic című amerikai életmódmagazin Magányos temetések lebonyolítása a perui Limában címmel, végigkövetve a Venezuelából menekült harmincéves egykori tanár, Ronald Marinnapjait, ahogy koronavírus-fertőzés következtében elhunyt embereket temet el a fővárosban egyedül vagy egy-két hozzátartozó jelenlétében.

Az ország vezetése kétségbeesett gesztusokkal próbálja elejét venni a járvány terjedésének: napokon belül, szeptemberben elkezdik két ország kísérleti fázisban lévő oltóanyagát is tesztelni önkénteseken. Elsőként a kínai Sinopharm oltóanyagát, aztán az amerikai Johnson & Johnson gyógyszergyár vakcináját is, írja a MercoPress hírügynökség. A kínai cég hatezer önkéntesen tesztelt, ezek toborzása már folyik, és a hatóságok azt remélik, a tesztben való részvételnek köszönhetően Peru hamarabb kap majd a kész oltóanyagból, mint a mások. A kínai orvosok a jövő héten érkeznek Limába, az első oltásokat várhatóan szeptember nyolcadikán adják be.

Az amerikai cég kicsit később, szeptember végén kezdi el a kísérleteit, első körben négyezer perui önkéntest oltva be a kísérleti fázisban lévő védőoltással. Walter Martos miniszterelnök szerint más cégekkel, köztük a brit kutatókkal is tárgyalásban vannak, hogy minél hamarabb nagy mennyiségű hatóanyaghoz jussanak, ezzel állítva meg a járvány terjedését.

Címkék: Peru, koronavírus