Július óta először bukkant fel ismét Kim Dzsongun húga

Július óta először bukkant fel ismét Kim Dzsongun húga

Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga egy csokor virággal a hanoi elnöki palotánál tartott fogadási ünnepségen 2019. március 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Pool/Luong Thai Linh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több hónap óta először jelent meg a nyilvánosság előtt az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun húga, Kim Jodzsong – jelentette az észak-koreai állami hírügynökségre, a KCNA-ra hivatkozva az amerikai Bloomberg. A beszámoló szerint a 33 éves Kim Jodzsong bátyja oldalán tűnt fel múlt hét pénteken egy közszolgálati tévéadásban, amely arról szólt, hogy országszerte folynak a komoly károkat okozó árvizek utáni újjáépítések.

Kim Jodzsong állapotáról, helyzetéről az elmúlt hónapokban számos, olykor egymásnak homlokegyenest ellentmondó spekuláció keringett a nyugati sajtóban. Előbb arról cikkeztek vele kapcsolatban, hogy Kim Dzsongun rossz egészségi állapota miatt átadhatta hatalmának egy jelentős részét neki. Majd nem sokkal később, szeptember elején Nam Szungvok, a dél-koreai Korea University professzorára hivatkozva már arról írtak, túl nagyra nőhetett a testvér befolyása és Észak-Korea diktátora arra készül, hogy elmozdítsa húgát az ország irányításából, sőt, lehet, hogy ezt már meg is tette.

Ahogy arról lapunk is beszámolt: Kim Jodzsongot utoljára július 27-én lehetett látni. Eddig többen arról pletykáltak, hogy hiányával a hatalomátvételt készítik elő, Szungvok szerint viszont épp hogy elmozdították vagy önként visszaléphetett a hatalomtól.

Kim Jodzsong hivatalosan a Koreai Munkapárt központi bizottsága alá tartozó egyik részleg, a kémkedésért, a koreaközi kapcsolatokért, valamint a többek között a propagandáért is felelős Egyesített Front első igazgatóhelyettese.