Kitáncoltak Trump mögül az illiberális nagyurak

Kitáncoltak Trump mögül az illiberális nagyurak

Benjamin Netanjahu és Donald Trump a Fehér Házban 2020. január 28-án (Fotó: Reuters/Yuri Gripas)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rekordsebességgel vesztette el szövetségeseit a még hivatalban lévő amerikai elnök azután, hogy hívei betörtek a Capitolium épületébe, ahol az elektori szavazás eredményének megerősítése zajlott volna. A tüntetők nem sokáig maradtak a törvényhozás épületében, mert a capitoliumi rendőrség, az FBI, a Nemzeti Gárda és a honvédelem ügynökei gyorsan intézkedtek, azonban az összecsapás így is öt halálos áldozatot követelt. Az eddig példátlan támadást azonnal elítélték a világ vezető politikusai, de az amerikai elnök szövetségesei is gyorsan kifaroltak barátjuk mögül.

Kiemelkedik közülük Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki rengeteget köszönhet Trumpnak. Mint emlékezetes, az Egyesült Államok Trump vezetése alatt Tel-Avivból Jeruzsálembe tette át nagykövetségét, majd az évszázad üzletének nevezett tervvel gyakorlatilag odadobta Ciszjordániát Izraelnek. Ennek köszönhetően Netanjahu olyannyira megerősödött, hogy az ellene folytatott korrupciós per ellenére is újrázni tudott, és miniszterelnök maradt. Az izraeli politikus most viszont az elsők között hátrált ki Trump mögül. A Capitoliumnál zajlott botrányos események után még a fotót is lecserélték Netahnjahu Twitter-oldalán, amelyen a két politikus még jó kedélyűen demonstrálta barátságát.

Ennél azért kevésbé demonstratívan hagyták magára Trumpot azok az illiberális vezérek, akik korábban a republikánus politikus győzelméért szorítottak. Ahogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök, úgy Jaroslaw Kaczynski lengyel, Aleksandar Vucic szerb és Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök is szótlan maradt az események kapcsán. Nem is beszélve Mohamed bin Szalmán szaúdi koronahercegről, akinek Trump óriási szívességet tett, amikor megakadályozta, hogy az amerikai kongresszus kivizsgálja, milyen szerepe volt a politikusnak a rendszerkritikus szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásában. Az illiberális vezetők közül Jair Bolsonaro állt ki leginkább Trump mellett. Ő továbbra is azt állítja, hogy elcsalták az amerikai választásokat, és szerinte ez a veszély fenyeget Brazíliában is, ha nem csak papíron lehet majd szavazni.

Belföldön is azonnal hátat fordítottak az elnöknek korábbi harcostársai. Az egykori republikánus párti elnök, George W. Bush azonnal jelezte, hogy elszörnyedt Trump felelőtlen viselkedésén, szerinte csak banánköztársaságokban szokták a választások eredményét ilyen módon megkérdőjelezni. Mike Pence alelnök már napközben kikelt a Capitoliumba betörő tüntetők ellen, amikor példa nélküli erőszakról és vandalizmusról beszélt. Ennél is erőteljesebben ítélte el Trump magatartását Marco Rubio floridai szenátor, aki szerint a szerdai zavargásoknál még az orosz elnök, Vlagyimir Putyin sem találhatott volna ki jobb forgatókönyvet, mert ezek az események azt a képet mutatják a világ felé, hogy az Egyesült Államokban teljes a káosz.

Ilyen körülmények közepette már-már meglepő volt, hogy a montanai szenátor, Steve Daines a kudarcba fulladt ostrom után is határozottan kiállt Trump mellett. A most újraválasztott politikus egyike annak a tucatnyi szenátornak, akik már korábban jelezték, hogy nem fogadják el azon államok elektori szavazatait, ahol a többség Joe Bident támogatta. Szerinte Trump elmozdítása helyett most sokkal fontosabb lenne, hogy megnyugodjanak a kedélyek, és egyesüljön a nemzet a békés hatalomváltás érdekében. A szenátor így továbbra is az amerikai elnök támogatójának tartja magát, és semmi esetre sem hajlandó elismerni, hogy Trumpnak bármiféle felelőssége lett volna abban, ami a Capitolium épületében történt.

Trumpnak tehát az elmúlt két hónapban (és a szerdai nap után) ellentmondást nem tűrő magatartásával egyedül azt sikerült elérnie, hogy kitáncoltak mögüle azon szövetségesei, akiknek valaha ő volt az első számú jótevője. Így amennyiben az amerikai elnök valaha is vissza kíván térni a politikába – márpedig a jelek szerint erről nem fog lemondani –, alighanem új barátok után kell néznie.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/3. számában jelent meg január 15-én.