A Facebook és a Twitter ismét orosz dezinformációs hálózatot számolhatott fel

A Facebook és a Twitter ismét orosz dezinformációs hálózatot számolhatott fel

A Facebook ismert logója

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orosz dezinformációs hálózatot számolt fel a Facebook és a Twitter – jelentette be egymástól függetlenül kiadott közleményben a két vállalat.

Mindkét cég azt közölte, hogy a manipulatívnak ítélt fiókok és bejegyzések főként feltételezett demokrata párti szavazókat vett célba. A Facebook tizenhárom fiókot és hozzájuk kapcsolódóan több oldalt szüntetett meg. Ezek korábban valamennyien egy, Kremlhez közeli szervezethez voltak köthetőek. Az Internet Research Agency (Internetkutató Ügynökség) korábban is álinformációkkal és trollokkal próbálta meg befolyásolni az amerikai közvéleményt. A 2016-os elnökválasztási kampány idején elsősorban Hillary Clintont, a demokraták akkori elnökjelöltjét lejárató bejegyzéseket tettek közzé.

Macront is támadták

A Facebook szerint a mostani álinformációkra – noha jórészt az amerikai közvéleményt célozzák – elsősorban nem az Egyesült Államokban, hanem az arab országokban „vevők” a felhasználók. Az eltávolított fiókoknak tizennégyezer követőjük volt, de közülük csak nagyjából kétszáz volt az amerikai felhasználó. Az arab nyelven publikáló fiókok elsősorban a nyugati országok által a Közel-Keleten elkövetett emberi jogsértésekről, korrupcióról és általában is a térségbeli helyzetről tettek közzé bejegyzéseket. Sok ilyen Faceboook-oldalon támadják Emmanuel Macron francia államfőt, továbbá Párizs afrikai szerepvállalását.

Nathaniel Gleicher, a Facebook biztonsági szabályaiért felelős igazgató kedden San Franciscóban tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy az eltávolított fiókok feltételezett működtetői „jelentős mértékű beruházásokat eszközöltek álprofilok létrehozásába, fiókokat regisztráltak, fotókat tettek közzé, azt a látszatot keltve, hogy valós személyekről van szó". Hozzáfűzte, hogy „sokkal kifinomultabb technikával dolgoznak, így a korábbinál nehezebben lehet beazonosítani őket”. Megjegyezte azt is, hogy nemcsak külföldi, hanem amerikai működtetői is voltak az álprofiloknak.

A Twitter öt fiók felfüggesztését jelentette be - mint közleményében írta – „olyan manipulációk miatt, amelyeket megbízható források szerint az orosz államhoz köthető szereplők működtetnek”. A mikroblog-szolgáltató megnevezte az egyik fiókot is: a PeaceDatát, amely független médiumként jeleníti meg magát az interneten. A PeaceData szintén elsősorban amerikai baloldali csoportokat vett célkeresztjébe, bár más országok – például Algéria vagy Egyiptom – történéseivel is gyakran foglalkozik.

(MTI)