A katonaság és a rendőrség közös erővel foglalta el az El Salvador-i parlamentet

A katonaság és a rendőrség közös erővel foglalta el az El Salvador-i parlamentet

Katonák az El Salvador-i parlamentnél

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap éjjel rendőri és katonai egységek szállták meg az El Salvador-i országgyűlés épületét, ahol a közép-amerikai ország tavaly megválasztott elnöke, Nayib Bukele éppen a rendvédelmi szerveknek nyújtott 109 millió dolláros (32 milliárd forint) extra támogatásról tartott volna beszédet – adta hírül az El Pais. A 38 éves államfő, San Salvador korábbi polgármestere korrupció-ellenes programjával nyerte meg a választásokat, kíméletlen harcot hirdetett az ország bűnszervezetei ellen, ennek részeként kívánja fejleszteni a hadsereg és a rendőrség felszerelését.

A parlamenti képviselők nagy része azonban nem állt az elnök terve mögé, távollétükkel tüntetve a tervezet ellen. A megfelelő létszám hiányában az országgyűlés döntésképtelennek bizonyult volna, Bukele ezért még a hétvégén utcára hívta támogatóit – csaknem 50 ezren tüntettek a felhívására –, a fegyveres erők pedig vasárnap éjjel döntöttek úgy, a maguk szerény eszközeivel bírják jobb belátásra a képviselőket.

A helyi ellenzék példátlan lépésről beszélt, az amerikai székhelyű Human Right Watch „nyers erőszakként” ítélte el a fegyveresek akcióját, az ENSZ pedig a párbeszédet és a demokratikus megoldást hangsúlyozta közleményében.

El Salvadorban az egyik legmagasabb a gyilkosságok aránya a világon. Bukele programja ezért is talált nyitott fülekre az országban, a Reuters a hétvégi tüntetésről szóló cikkében idézi az egyik demonstrálót, aki szerint folyamatos bizonytalanságban élnek, és a politikusok nem hajlandók elvégezni azokat a feladataikat, amelyekkel a választók megbízták őket.