A kínai elnök barátságot ajánl az Egyesült Államoknak

A kínai elnök barátságot ajánl az Egyesült Államoknak

Hszi Csin-ping kínai elnök (Fotó: MTI/EPA/Hszinhua)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hszi Csin-ping kínai elnök szerint a Kína és az Egyesült Államok közötti sikeres partnerség és barátság lehetőséget jelent a két ország számára, hogy egymás fejlődését ne akadályozzák, hanem elősegítsék – jelentette a kínai állami média szerdán. „Kína hajlandó az Egyesült Államok partnere és barátja lenni. Ez nemcsak a két ország, hanem a világ javát is szolgálja” – idézte Hszit a CCTV kínai állami televízió. A Hvg.hu által szemlézett jelentés szerint Hszi az amerikai-kínai kapcsolatok nemzeti bizottságának (NCUSCR) éves gálavacsorájára küldött üzenetében fogalmazott így, amelyben nagyra értékelte a bizottság töretlen erőfeszítéseit a két ország közötti kapcsolatok és együttműködések előmozdítására.

Hszi rámutatott, hogy a kínai–amerikai kapcsolatok a világ legfontosabb kétoldalú kapcsolatai közé tartoznak, amelyek kihatnak az emberiség jövőjére és sorsára. „Kína mindig is a kölcsönös tisztelet, a békés egymás mellett élés és a mindenki számára előnyös együttműködés elve szerint kezelte a kínai–amerikai kapcsolatokat, és mindig úgy vélte, hogy Kína és az Egyesült Államok sikeres egymás számára is lehetőséget jelent” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte a két országnak inkább egymás fejlődését kellene ösztönöznie, mintsem akadályoznia.

A kínai elnök azt is elmondta, hogy a nyitás a kínai modernizáció egyik meghatározó jellemzője, és Kína csak egyre szélesebbre fogja nyitni kapuit a külvilág előtt. Emellett fokozni fogja intézményi nyitottságát, fokozza a nemzetközi üzleti környezet kiépítését, kihasználva hatalmas piaci és belső keresleti potenciáljának előnyeit több lehetőséget teremtene a kínai-amerikai együttműködés számára.

Mindennek azért van jelentősége, mert eközben egyre fokozódnak az indulatok a Tajvani-szoros környékén, miután előbb Kína gyakorlatozott a sziget körül, majd mintegy erre válaszul, az USA gyakorlatozott a régióban. 

Címkék: USA, Kína, barátság