A DK besegít a kormánynak: beterjeszti az antikorrupciós törvénycsomagját

A DK besegít a kormánynak: beterjeszti az antikorrupciós törvénycsomagját

Gyurcsány Ferenc  (Fotó: György Tücsök)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Demokratikus Koalíció a parlament elé terjeszti a Gyurcsány Ferenc pártelnök által már bejelentett antikorrupciós törvénycsomagot. Álláspontjuk szerint ez alkalmas a mindent átszövő korrupció fölszámolására. A javaslat elfogadásával összesen 19 törvényt, valamint az Alaptörvényt is módosítaná a parlament. A törvénycsomag a következő főbb pontokat tartalmazza:

  1. Korrupciós illetéket fizetnének azok a cégvezetők és cégtulajdonosok, akiknek a korrupciós ügyei miatt az EU illetékes szervei megbüntetik a magyar államot. Vagyis, ha Tiborcz István „ellopja” az Elios-ügy kapcsán az uniós támogatást, és emiatt Magyarországnak büntetést kell fizetnie – ez megtörtént –, akkor a büntetés teljes összegét fizesse Tiborcz.
  2. Csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez.
  3. Több ponton módosítanák az ügyészségi törvényt, hogy a legfőbb ügyész többé ne akadályozhassa a korrupciós nyomozásokat és vádeljárásokat. 
  4. 4. Megerősítenék az Állami Számvevőszéket, bővítenék antikorrupciós feladatait. A DK szerint a mostani vezetőket le kell váltani, „hiszen Fidesz-pártkatonaként nem várhatjuk, hogy majd pont ők fognak eljárni a fideszes lopások ellen”. 
  5. Azonnal nyilvánosságra hoznának minden olyan szerződést, amelyben adófizetői forintokat vagy uniós támogatást költ a kormány, közbeszerzéseknél pedig a teljes pályázati dokumentációt. Továbbá bemutatnák a közbeszerzésen nyertes cég alvállalkozói körét is. 
  6. A burkolt pártfinanszírozás visszaszorítása érdekében teljes tilalmat rendelnének el az állami propaganda terjesztésére. 
  7. Állami területen megtiltanák az offshore cégekkel való szerződéskötést, és a már eddig megkötött szerződéseket felülvizsgálnák. 
  8. Részletes összeférhetetlenségi szabályokat hoznának annak érdekében, hogy a közbeszerzések előkészítésében és döntésekben részt vevő személyek és a nyertesek között ne lehessen semmilyen kapcsolat. Így kizárnák ebből a körből a közeli hozzátartozókat is. 
  9. Elzárnák annak lehetőségét, hogy a fideszes milliárdosok által ellopott közpénzek a magántőkealapokba vándorolhassanak. 
  10. Létrehoznák a nyomozóbírói intézményt. A nyomozóbírók a bírói szervezethez tartoznának és az ügyészségi vezetők vagy érdekkörükbe tartozó személyek, szervezetek által elkövetett bűncselekményekben nyomoznának. 
  11. Pártatlan és korrupcióellenes hatósággá tennék az Integritás Hatóságot, több jogot adnának nekik, összhangban az Európai Bizottság elvárásaival.